17 september 2020 - 2 min. lezen
0 reacties 0

De wind is gedraaid naar het noordoosten waardoor de aangevoerde lucht gevoelig koeler is geworden. Samen met de kurkdroge lucht en bijhorende opklaringen zorgt dat voor frisse nachten. In Nederland neemt de kans op grondvorst zelfs toe. Niet abnormaal, het is immers al voorbij half september!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Afkoeling door windrotatie

Na de hitte van maandag en dinsdag (warmste septemberdag sinds het begin van de metingen) draaide de wind op woensdag naar het noorden en tegen de avond naar het noordoosten. De aangevoerde lucht werd daardoor koeler van aard waardoor de hoogste temperaturen er uit zijn gegaan.

Het koufront werd duidelijk op het satellietbeeld en trok oplossen van noord naar zuid over. De aanwezige hogedruk zorgde voor veel subsidentie waardoor de wolken oplosten.

Kans op grondvorst

Helder weer en een afnemende wind zijn ideale ingrediënten voor koele nachten. Doe daarbij nog koelere bovenluchten (8-10°C) en een droge oppervlakte en je hebt sowieso prijs! De uitstraling lijkt vooral in het noordoosten van Nederland zijn werk te kunnen doen. Elders in de Benelux wordt het koel maar lijkt grondvorst eerder onwaarschijnlijk.

Vooral in het noorden van Nederland is er kans op grondvorst.

Op 2m moeten we zeker geen vorst vrezen. Daar blijven de temperaturen ruim boven het vriespunt (3-6°C). Volgende week koelt het meerdere graden af met een toenemende invloed van depressies boven de Atlantische Oceaan.

Volgende week koeler? De kans is groot! Maar eerst krijgen we nog een aantal zomerdagen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen