10 augustus 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Het gebeurt niet zo heel vaak dat de restanten van een orkaan het mooie weer in het West-Europa beïnvloeden. Vandaag lijkt dat wel het geval met de komst van een lagedrukgebied dat Bertha gedoopt werd. Aan de voorzijde van zo’n lagedrukgebied wordt er altijd warme en onstabiele lucht uit het zuidwesten naar het noordoosten getrokken. Daarbij hoort de klassieke frontenstructuur van een warmtefront, koufront en een occlusiefront. Hierbij is kans op dynamisch onweer vanmiddag.

Deze 3 neerslagzones zijn stuk voor stuk verantwoordelijk voor de kans op dynamisch onweer vanmiddag. De details komt u te weten in dit artikel.

Wat betekent dynamisch onweer?

Zonder in detail te treden over het ontstaan van de buien moeten we toch beducht zijn op enkele pittige exemplaren die later vanmiddag vanaf het zuidwesten richting het noordoosten van de Benelux trekken. De kans is reëel dat het hier gaat om supercells waar België eerder in juni 2014 mee te maken kreeg.

Toen werd het bijzonder warm in een groot deel van het land met een sterk verhoogde onstabiliteit (meteorologen noemen dit CAPE). Herbeleef de noodweersituatie via hagelstorm treft West-Vlaanderen.

dynamisch onweer vanmiddag supercell reims
Foto: Peter Vancoillie (stormjager en gepassioneerd door fotografie)

Gaat het ook bij mij donderen en bliksemen?

Op die vraag hebben al heel wat weermannen en weervrouwen een sluitend antwoord gegeven. Dit is gewoonweg niet mogelijk om te beantwoorden. Buien zijn lokale fenomenen en kunnen zich anders gedragen in een streek naargelang de hoeveelheid onstabiliteit, windschering die er aanwezig is. Zo kan het in Gent flink tekeer gaan terwijl het 10 km naar het oosten beperkt blijft tot enkele kleinere buien.

Om mensen toch een accuraat zicht te geven op de weersverwachting de komende tijd (in uren, dagen of op weekbasis) hebben we sinds kort een nieuw instrument op de website. Het weer op uw locatie gaat zowel op mobiele telefoon als op de laptop/vaste pc een weersvoorspelling genereren die voor 800.000 locaties binnen Europa mogelijk is.

Uniek aan deze pagina is dat u het weerbericht te zien krijgt met de allerlaatste weerdata die er beschikbaar is. Zeker eens proberen (en natuurlijk ook bij favorieten zetten) 🙂

Delen


Verder lezen

Alles bekijken