Juni 2022 was warm, zeer zonnig en vrij nat
De meteorologische zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus. De eerste zomermaand, juni, is meestal de koudste van de drie. Ook kan het in juni al flink warm worden, iets dat ook gebeurde in juni 2022. Doordat we vrijwel niet in noordwestelijke stromingen terecht kwamen, lag de temperatuur vrijwel de gehele maand rond of boven normaal. Er waren veel perioden met onweersbuien, maar de neerslagsommen kennen hierdoor regionale verschillen. Verder was het ook een zonnige maand.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Wisselvallig en koel begin van juni 2022
We begonnen juni 2022 met twee relatief frisse dagen. Een lagedrukgebied dat over de Noordzee naar Scandinavië trok, zorgde ervoor dat storingen over de Benelux konden reiken. Er vielen enkele buien op 1 juni. Vanaf 2 juni bouwde een hogedrukgebied zich op op de Atlantische Oceaan. Het werd daardoor rustig weer met veel zonneschijn. Een stroming uit het noorden zorgde er echter voor dat de aangevoerde lucht vrij fris was. Dat merkten we vooral in de nachten, want het kon behoorlijk afkoelen. Op enkele plekken in het oosten van Nederland kwam het tot grondvorst, waarbij de temperatuur op 10 cm boven de grond daalde tot onder het vriespunt. De laagste temperatuur op meethoogte (1,5 meter) werd behaald in Deelen op de Veluwe met 2,9°C. In de Hoge Venen koelde het op 1,5 meter zelfs af tot -1,0°C en was er dus sprake van een officiële vorstdag.
De eerstvolgende dagen hield het hogedrukgebied storingen nog bij ons weg, en tegelijkertijd draaide de wind naar het zuidwesten. De temperaturen liepen daardoor ook op tot rond de zomerse 25°C met veel zonneschijn. Op 5 juni wist een venijnig lagedrukgebied de Benelux dan toch te bereiken vanaf het zuidoosten. Het gevolg was een zeer natte dag waarbij er op uitgebreide schaal veel neerslag viel, soms zelfs meer dan 50 mm. De natste plek in België was Andenne, waar 77,3 mm viel. In Herwijnen (NL) viel 56,4 mm.
Hogedruk bouwt zijn invloed uit tot over West-Europa
In de dagen hierna bleef de Benelux onder invloed van lagedrukgebieden. Dit leverde veel bewolking en veel wind op. Er vielen af en toe buien. Vanaf 9 juni strekte een uitloper van het Azorenhoog zich uit tot over Centraal-Europa. Hierdoor keerde het zonnige en droge weertype terug. De wind draaide naar het zuidwesten en dat zorgde voor stijgende temperaturen. Na een klein dipje in dit luchtdrukpatroon op 13 juni 2022, kwam er een nieuwe uitloper van hogedruk vanaf de oceaan naar Europa.
Flinke hitte trekt door Europa in midden juni
Dit hogedrukgebied koppelde zich al snel los en bleef vervolgens hangen boven Centraal-Europa. Tegelijkertijd kwam er een lagedrukgebied ten westen van Portugal te liggen. Zo werd de weg vrijgemaakt voor zeer warme lucht, die helemaal vanaf Noord-Afrika via Spanje en Frankrijk naar de Benelux getransporteerd werd. De temperatuur zette al snel een stijgende lijn in. 17 en 18 juni waren de warmste dagen, al werd de hitte op de 18e al vanaf het noordwesten verdreven. In de zuidoostelijke helft van de Benelux werden die dag juist de hoogste temperaturen genoteerd: in Ell (NL) werd het 33,9°C, in Chéoux (BE) werd het zelfs 35,0°C. In andere delen van Europa, zoals in Zuidwest-Frankrijk en Oost-Duitsland, leidde deze hitte-opstoot tot recordtemperaturen.
Het contrast met de dag erna was groot. Een koufront zorgde voor een spectaculaire daling van de temperatuur, want op 19 juni werd bijna nergens de 20°C nog gehaald. Er vielen ook enkele buien. De dagen hierna zorgde een klein hogedrukgebied boven de Noordzee voor een voortzetting van het rustige en zonnige weer, maar met een wind uit noordelijke richtingen kon het in de heldere nachten goed afkoelen. Op 21 juni, het begin van de astronomische zomer, koelde het in Twenthe (Oost-Nederland) nog af naar 2,9°C, een gedeelde plek voor de koudste temperatuur in Nederland in juni 2022.
Eind juni wisselend weerbeeld en overwegend warmer dan normaal
Het hogedrukgebied boven de Noordzee bewoog op 22 en 23 juni naar Oost-Europa en daardoor kon de warme lucht vanuit het zuidoosten ons nogmaals bereiken. De 23e werd het in de zuidoostelijke helft van de Benelux nog tropisch warm, daarna verdreven stevige onweersbuien de warme lucht. De laatste week van juni was het weerbeeld wisselend, met soms buien en soms droge dagen. De temperatuur lag rond het langjarig gemiddelde.
Juni 2022 was warm en vooral in Midden-Nederland zeer zonnig
N.B. de gemiddelden hebben betrekking op de klimatologische periode 1991 t/m 2020.
Temperatuur
De warmere perioden hadden in juni 2022 de overhand en dat zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur aanzienlijk hoger lag dan het gemiddelde voor de maand. In De Bilt kwam de maandgemiddelde temperatuur uit op 17,1°C, tegen 16,2°C normaal. Ukkel eindigde met een gemiddelde temperatuur van 17,7°C, terwijl het gemiddelde hier 16,7°C bedraagt.
Door het ontbreken van relatief koude periodes wist de temperatuur overdag vaak de 20 graden te bereiken. Het aantal warme dagen (dagen waarop de maximumtemperatuur minimaal 20,0°C is) lag dan ook vrij hoog. In De Bilt en Ukkel werden 21 warme dagen gemeten, tegenover 16,2 warme dagen in een gemiddelde junimaand. Qua zomerse dagen kwam juni 2022 redelijk gemiddeld uit de bus, in De Bilt haalde de temperatuur op 5 dagen de grens van 25,0°C (normaal: 5,1 dagen). Ukkel kende 7 zomerse dagen (normaal: 5,7).
Tropische dagen, waarop de maximumtemperatuur tenminste 30,0°C is, kwamen in De Bilt niet voor. In Ukkel werd het alleen op 18 juni tropisch warm. Op beide stations levert juni in het huidige klimaat ongeveer één tropische dag op.
Neerslag
De neerslaghoeveelheid verschilde in juni 2022 sterk van plek tot plek. Dat komt doordat de neerslag gedurende de maand vrijwel altijd in de vorm van buien viel. Het lokale karakter van buien zorgt ervoor dat er op de ene plek soms wel tientallen millimeters regen kan vallen, terwijl even verderop nauwelijks neerslag wordt gemeten. 5 juni was (veruit) de natste dag van de maand.
De neerslagsom van juni 2022 was het grootst in een strook van noord naar zuid over het midden van de Benelux. De regio’s in het uiterste oosten en het uiterste (zuid)westen ontvingen over het algemeen een gemiddelde hoeveelheid neerslag. In Ukkel en De Bilt was het ook vrij nat. Het Nederlandse hoofdstation ontving 91,9 mm regen (gemiddeld: 70,5 mm). In Ukkel werd een vergelijkbare hoeveelheid regen gemeten, 87,6 mm (gemiddeld: 70,8 mm). De regen viel verspreid over 10 dagen in De Bilt en 14 in Ukkel. Dat zijn normale waarden voor juni.
Het aantal onweersdagen in België lag wel hoog. In juni 2022 werd er op 17 dagen onweer waargenomen, normaal zijn dit er 11,8.
Zonneschijn
Qua zonneschijn valt het op dat 2022 tot en met juni een zeer zonnig jaar is. Enkel januari 2022 was vrij somber. Juni was opnieuw een zonnige maand. Overal in de Benelux scheen de zon langer dan normaal. De grootste afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde was te vinden in een strook over het midden van Nederland. In Ukkel scheen de zon 238,7 uren (normaal: 199,3 uur). Juni 2022 is in De Bilt zelfs de op twee na zonnigste juni ooit. De zon scheen er maar liefst 281,6 uur (normaal: 207,1 uur). Enkel in 1959 en 1976 was er nog meer zonneschijn in juni.