1

Gebieden in het zuidoosten van de Benelux moeten zich opnieuw schrap zetten voor veel neerslag. Afgelopen weken kreeg de regio regelmatig de nodige aantal mm regen over zich heen waardoor de verzadiging van de bodem bijna 100% is. Op sommige plaatsen is de watersnoodramp van juli 2021 nog steeds niet opgelost. Elke regendruppel is er dus ééntje te veel voor de gebieden van Namen, Luxemburg en Luik. Volgens de laatste weermodellen wordt net deze regio opnieuw geviseerd met een flinke neerslagzone.

Lokaal veel neerslag

Een langgerekte neerslagzone strekt zich uit van Frankrijk tot het westen van Duitsland. Dankzij het traag opschuiven van de neerslagzone en de constante hernieuwing van de neerslagzone kan het langer dan 24u tot regenval komen over het zuidoosten van de Benelux. Ook Luxemburg moet rekening houden met veel regen.

Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent opnieuw erg veel neerslag over het zuidoosten van de Benelux. Samen met de neerslag die op 3 januari 2022 naar beneden viel, valt er lokaal 50 tot 60 mm.

Reden voor het kletsnat scenario?

De winter bevindt zich ver van de Benelux. Dat hebben we te danken aan een actieve straalstroom. De motor van het West-Europees weerbeeld draait op volle toeren en voert maritieme lucht aan vanaf het westen. Hierdoor kunnen ook lagedrukgebieden met veel wind af en toe de Lage Landen gijzelen. Het is algemeen geweten dat éénmaal een westcirculatie dominant wordt, de winter van goede huize moet zijn om nog een vuist te maken.

De straalstroom bevindt zich tussen lagedruk nabij IJsland en hogedruk nabij de Azoren. Hierdoor worden tegenstellingen tussen temperaturen groot en wordt er een sterke windgradiënt opgewerkt.

Weerbericht op Youtube

Op het einde van 2021 hebben we 17.000 leden op ons Youtubekanaal gehaald. Dat is echt overweldigend! Doelstelling voor 2022 is de kaap van 20.000 leden overschrijden. Je kan de weerberichten op Youtube gratis volgen door je te abonneren via de rode knop.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken