0

Dankzij een opstuw van zachte lucht uit het zuidwesten van Europa zijn vandaag nieuwe dagrecords gesneuveld. Op 1499 meter werd het 5 tot 7°C. Voor deze tijd van het jaar mogen we daar 6 tot 8°C bij optellen om de temperatuur te weten op 2m leefniveau. Het dagrecord in België werd donderdagochtend al gebroken in Ukkel met een overschrijding van 13,8°C. Dat temperatuurrecord dateert van 1925. Later op de dag werd het in Ukkel nog een beetje warmer en kwam de uiteindelijke maximumtemperatuur uit op 14,2°C. Ook in Nederland werd een nieuw record gebroken. In De Bilt werd het meer dan 13°C waardoor het oude record uit 1925 scherper werd gezet.

Opstuw van zeer zachte lucht

De reden voor het zeer zacht winterweer kunnen we vinden in de ligging van lagedruk- en hogedrukgebieden. Op de Atlantische Oceaan bevindt zich een sterk uitgediept lagedrukgebied. Boven het Europees vasteland zien we dan weer een rug van hogedruk. Op de scheidingslijn van deze 2 luchtdrukgebieden bevindt zich een actieve straalstroom die de zachte lucht snel naar het noorden kan brengen.

Dankzij een sterke straalstroom tussen lagedruk- en hogedrukgebieden kan zachte lucht zich snel naar het westen van Europa verplaatsen. Van winterweer is geen sprake.

Nieuwe dagrecords blijven mogelijk

Wie hoopt op een klassieke winterinval met sneeuw en vrieskou moet voorlopig nog even wachten. Alle weermodellen zinspelen op een tijdelijk wisselvallig en winderig verhaal met geregeld veel neerslag. De winterkou bevindt zich momenteel op een totaal verkeerde plaats en wakkert het zacht intermezzo voor West-Europa alleen maar aan. Het is mogelijk dat we ook de eerste 15 dagen van januari 2022 geen significante winterprik kunnen verwachten. We houden de weerpluimen alvast goed in de gaten voor extra weerupdates.

De straalstroom, onze motor van het Europees weerbeeld, waait sterk van west naar oost. Dat betekent dat er met regelmaat van de klok zachte lucht met neerslag en soms veel wind wordt aangevoerd.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen