3 september 2021 - 4 min. lezen
107 reacties 107

De afgelopen week lagen de weerkaarten er erg onzeker bij. Vorige week leek het erop dat het na enkele nazomerse dagen weer wisselvalliger zou worden vanaf maandag, maar gaandeweg keerden de weermodellen hun kar en werd het duidelijk dat er nog een verlenging zit aan te komen van het nazomers weertype. Dankzij een hogedrukgebied en een nieuwe uitloper daarvan, zullen we de komende dagen nog kunnen profiteren van (meestal) droog en vrij warm weer, met zelfs zomerse temperaturen. Wat in de zomervakantie niet lukte, lukt dus nu in september wel!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Algemene weersituatie

Ons weerbeeld wordt dit weekend en volgende week bepaald door een hogedrukgebied. De kern van dat hoog ligt aanvankelijk boven Scandinavië, maar zal richting volgende week doorschuiven naar Centraal-Europa. Tegelijkertijd zal een uitloper van dat hoog zich kunnen gaan opbouwen boven West-Europa. De stroming zal dan van oosten tot noordoost stilaan draaien naar het oosten tot zuidoosten tegen het midden van de week, waardoor wat warmere lucht ons zou kunnen gaan bereiken. Rond maandag/dinsdag zouden oude en sterk verzwakte storingen tijdelijk voor wat meer bewolking kunnen zorgen. Boven Frankrijk ligt een thermisch laagje en dat zou het uiterste zuidwesten van de Benelux (vooral België) kunnen schampen rond zaterdag en zondag.

Nazomers weertype

Van zaterdag t.e.m. woensdag zullen we, dankzij dat hogedrukgebied, kunnen profiteren van een nazomers weertype.

Weer zaterdag

Zaterdag start de dag regionaal met ochtendgrijs onder de vorm van lage bewolking. Die kans is het grootst in het noorden van België (en/of zuiden van Nederland) alsook in andere delen van Nederland (en vooral het noorden). Elders zijn er meer opklaringen aanwezig, maar kan het nevelig zijn of kunnen er enkele mistbanken voorkomen in de vroege ochtend. De rest van de dag verloopt vrij zonnig, met her en der binnenlandse stapelwolken en vooral in het zuidwesten ook middelhoge wolkenvelden. Tegen het eind van de dag bereikt een thermisch trogje de Frans-Belgische grens en is een lokale bui daar niet geheel uitgesloten. De temperaturen klimmen naar waarden tussen 22 en 26°C, in het uiterste noorden is het frisser.

Weer zondag

Ook zondag wordt een vrij zomerse dag. In de voormiddag zou er vooral in het westen van België middelhoge bewolking kunnen voorkomen en is een lokaal drupje of een buitje niet geheel uitgesloten. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Later wordt het stilaan zonniger. Elders is het droog en reeds van in de ochtend vrij zonnig, met hoge wolkensluiers. In de Ardennen zijn er ‘s ochtends mistbanken. De temperaturen klimmen opnieuw naar zomerse waarden van 21 tot 26°. Langs de Franse grens en in de Ardennen kunnen er later op de dag stapelwolken ontstaan en is later een lokale bui of een onweer niet uitgesloten.

Weer begin volgende week

Ook maandag en dinsdag zouden vrij zomerse dagen worden, al zouden restanten van storingen dan af en toe voor wat meer wolkenvelden kunnen zorgen. De temperaturen zullen dan ook sterk afhankelijk zijn van de bewolkingsgraad op deze dagen. Als de zon voldoende ruimte zou krijgen kan het kwik stijgen richting 24 of 25°. Als de bewolking wat hardnekkiger is, blijven de temperaturen eerder steken tussen 21 en 23°C. In de Ardennen en in het uiterste noorden van Nederland is het doorgaans altijd wat minder warm.

Als de weerkaarten juist liggen, dan zouden de warmste luchtmassa’s ons tegen woensdag kunnen bereiken, met dan op veel plaatsen temperaturen rond en/of boven 25°C.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de temperatuurpluim zien we duidelijk de nazomerse temperaturen t.e.m. woensdag, met de ene dag al iets hogere temperaturen dan op de andere. Daarna neemt de onzekerheid en de spreiding tussen de leden alweer toe. De tendens lijkt dan eerder richting een wisselvalliger en onstabieler weertype te gaan met stilaan ook een afkoeling. Hoe het weerbeeld vanaf donderdag precies zal verlopen valt dus nog af te wachten, en eerst is het ten volle genieten van nog enkele nazomerse dagen!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken