36

Na alle waterellende van de afgelopen dagen komt er de komende dagen opnieuw rust in de atmosfeer, dankzij de gunstige werking van een hogedrukgebied. Het weekend belooft alvast veel goeds, met rustiger en droger weer voorzien van zon, (stapel)wolken en temperaturen die stilaan opnieuw zomerse allures krijgen. Begin volgende week zou het kwik opnieuw een stapje terugzetten en moeten we rekening houden met wat meer wolkenvelden, vooral op maandag wanneer een verzwakte storing zal passeren. Hevige neerslag hoeven we de eerstvolgende dagen echter niet meer te vrezen, zodat de waterpeilen zich stilaan weer wat kunnen stabiliseren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Waterellende door stationair occlusiefront

De voorbije dagen kregen we te maken met extreme regenval, vooral in de zuidelijke delen van de Benelux. Regionaal werden neerslagsommen opgetekend van meer dan 200mm. Deze extreme neerslaghoeveelheden hadden we te danken aan een quasi stationair occlusiefront, beladen met zeer vochtige lucht dat zeer lang over eenzelfde gebied bleef slepen. De extreme regenval bracht heel wat waterellende met zich mee en zorgde voor ongeziene overstromingen in grote delen van de zuidoostelijke Benelux. De schade is enorm, en er zal nog dagenlang puingeruimd moeten worden. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en zij die schade hebben ondervonden van deze extreme gebeurtenis. Na alle ellende is er toch wat licht aan het einde van de tunnel, want een drogere periode breekt de komende dagen aan.

Rustiger en droger weer dankzij hogedrukgebied

Algemene weersituatie

Op hoogte zien we een zwakke omegablokkade met 2 rug-assen en daaronder een hogedrukgebied met kern nabij Ierland. De uitlopers daarvan zullen ons weerbeeld op zaterdag en zondag gunstig beïnvloeden en zorgen voor rustiger en droger weer. Op zondag ligt een secundaire rug-as boven de Benelux. Op maandag schuift deze (mobiele) rug door naar het noordoosten en kan een trogje overtrekken met bijbehorende zwakke storing. Dinsdag schuift de hoofdas van de rug wat verder op naar het oosten en neemt opnieuw de hogedrukinvloed toe.

Droog en vrij warm weekend

Op zaterdag en zondag zorgt de uitloper van het hogedrukgebied nabij Ierland dus voor rustig en droog zomerweer. De aangevoerde lucht is vrij warm, waardoor de temperaturen kunnen oplopen naar waarden tussen 20 en 25°C. In het binnenland wordt het op sommige plaatsen dus ietwat zomers, al zou er wel steeds een stevige/vlagerige noordelijke (NO, N of NW) wind komen te staan, die het wat frisser doet aanvoelen.

‘s Nachts kan het steeds wat nevelig worden, met zowel op zaterdag als zondag regionaal kans op ochtendgrijs onder de vorm van wat lage bewolking, al zou dat niet overal het geval zijn. In de Ardennen kan er zich ‘s nachts en ‘s ochtends wel steeds mist vormen met een beperkte zichtbaarheid. Overdag krijgen we dan vriendelijk weer, met zonneschijn, maar ook (onschuldige) stapelwolken, die onder de subsidentie-inversie kunnen ontstaan.

Iets minder warm en meer wolken

Op maandag neemt de hogedrukinvloed ietwat af en zorgt de passage van een verzwakt koufront tijdelijk voor meer bewolking. De passage van het front kan ook gepaard kunnen gaan met wat lichte neerslag her en der, al zouden de neerslaghoeveelheden sterk beperkt zijn. De kans is, op basis van de huidige weerkaarten, zelfs groot dat het op veel plaatsen zelfs droog kan blijven. De temperaturen zetten een stapje terug en komen tussen 17 en 23°C uit op maandag.

Dinsdag zou de invloed van de hogedruk stilaan weer wat toenemen en nemen de kansen op neerslag af. De temperaturen liggen dan tussen 18 en 22°C.

Wat brengt de rest van de week?

De temperatuurpluim laat temperaturen zien tussen 20 en 25°C volgende week, die richting het eind van de week potentieel weer ietwat zouden kunnen oplopen. Tegen volgend weekend nemen de neerslagkansen weer wat toe door het naderen van een trog. Langdurig en zeer warm hoogzomerweer staat nog niet meteen op de weerkaarten, al zouden we dus deze week wel kunnen profiteren van een droger intermezzo.

Kansen op extreme hitte voorlopig beperkt

De temperatuurpluimen tonen nog niet meteen zeer hoge temperaturen. Een hittegolf met zeer extreme temperaturen hoeven we ook voorlopig nog niet te verwachten. Door de aanhoudende regenval van de afgelopen dagen en het relatief natte voorjaar dat we achter de rug hebben is de bodem vochtig tot zelfs verzadigd. Dit bodemvocht dient nog verdampt te worden, en dat kost energie. Daardoor is de kans op echt extreme temperaturen beperkt. Doordat er te veel energie zou gaan naar het verdampen van het bodemvocht is er voorlopig niet genoeg energie beschikbaar om de bodem fel op te warmen. Het verdampingsproces zorgt daarbij voor een verkoelend effect, waardoor extreme temperaturen onwaarschijnlijk zijn. De extreem hete episodes zoals bijvoorbeeld in 2019, gingen steeds vooraf door een zeer droog voorjaar, met een laag bodemvochtgehalte, zodat de bodem veel sneller kon opwarmen en extreme temperaturen makkelijker bereikt konden worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken