3 november 2020 - 5 min. lezen
206 reacties 206

Ons weer wordt de komende dagen bepaald door een hogedrukgebied. We krijgen daardoor vaak rustig en droog herfstweer met veel zonneschijn. Onder brede opklaringen kan het ‘s nachts fel afkoelen en komt het vriespunt dichterbij. ‘s Ochtends is er ook kans op nevel en mist. Later op de week kan het wat zachter worden, maar nemen de neerslagkansen terug toe…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig en droog herfstweer

Licht onstabiel op dinsdag

We vertoeven momenteel nog in maritiem polaire lucht die licht onstabiel is van opbouw. Op dinsdag mogen we dan ook nog enkele buien verwachten, vooral in de kustregio’s, maar her en der ook in het binnenland. De wind waait nog steeds stevig door, met rukwinden die vooral in de kustgebieden nog stevig kunnen uitpakken (maximaal 90 km/u of iets meer). Verder in het binnenland blijven de windstoten beperkt (50-80 km/u).

Van woensdag tot zaterdag droog en rustig herfstweer

Algemene weersituatie op hoogte

De komende dagen splitst de straalstroom zich op in 2 delen. Een hoogtelaag op 500 hPa snoert zich af (zogeheten cutoff-low) en gaat postvatten nabij het Iberisch schiereiland. Het weer boven de Benelux zal beïnvloed worden door een opbouwende rug van hogedruk, die de komende dagen via de Benelux verder opschuift richting het Europese vasteland.

In de loop van het weekend lijkt de hogedrukrug z’n grip op de Benelux stilaan te verliezen. Vanaf zondag kunnen kleine trogjes ons terug bereiken vanuit het zuiden en vinden (zwakke) storingen opnieuw de weg naar de Benelux.

Zondag zou een kleine hoogtetrog (zwart) en bijbehorende storing overtrekken vanaf het zuiden.

Weersverwachting komende dagen

Verbonden aan de hoogterug zal zich ook aan het oppervlak een hogedrukgebied opbouwen, met rustig en droog herfstweer. Donderdag ligt dat nog met de kern boven de Benelux, vanaf vrijdag schuift het hogedrukgebied verder door naar het oosten. De luchtstroming zal dus geleidelijk draaien van het noordoosten naar het zuidoosten. Daardoor zal het tegen het einde van de week ook wat zachter kunnen worden.

Pas vanaf zondag trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten en lijkt de invloed van een lagedrukgebied op de oceaan groter te worden, waardoor (zwakke) storingen ons opnieuw kunnen bereiken.

Rustig en droog herfstweer met kans op nevel en mist

Woensdag en donderdag ligt de kern van hogedruk in onze buurt. Dat betekent dat we rustig en droog herfstweer mogen verwachten. ‘s Nachts kan het onder invloed van brede opklaringen steeds sterk afkoelen, met minima dichtbij het vriespunt. De kans op grondvorst is zeer groot. Op de Hoge Venen kan het zelfs in thermometerhut vriezen.

Doordat de kern van het hogedrukgebied dichtbij ligt, kan er in de ochtenduren steeds ook nevel en mist gevormd worden, zeker op donderdagochtend. Het zal regionaal even kunnen duren alvorens deze mist opgeruimd kan geraken. Wanneer dat gebeurt, wordt het overal snel zonnig en mooi. Waar het langer duurt, kan het lange tijd koud en grijs blijven. De kansen op mist zullen afnemen naar zaterdag toe, aangezien de luchtstroming geleidelijk meer continentaal en droger wordt.

Temperatuurpluimen

De temperatuurpluim weerspiegelt duidelijk de hogedrukcondities. We zien een traditionele “zaagtandcurve” met een grote dagelijkse gang in temperaturen. Overdag kan het een graad of 11 worden, ‘s nachts koelt het fel af, met een grote kans op (grond)vorst. Naar het weekend toe zou het wat zachter kunnen worden als de luchtstroming meer zuidelijk wordt.

Tot en met zaterdag blijft het alvast droog herfstweer. Vanaf zondag vergroten de neerslagkansen opnieuw, al lijken de neerslaghoeveelheden veelal beperkt te blijven.

Tot en met zaterdag blijft het droog. Later nemen de neerslagkansen toe. Het wordt geleidelijk ook zachter.

Wat brengt de lange termijn?

De eerste week van november – de komende week – verloopt aan de frisse kant. De komende weken zou daar volgens ECMWF verandering in komen, met alvast tot en met het einde van de maand iets te hoge temperaturen voor deze tijd. Pas tegen eind november zouden de temperaturen terugkeren naar normaal. Zou het tij keren tegen december, met winterweer en koudere temperaturen?

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken