5 maart 2022 - 4 min. lezen
109 reacties 109

De afgelopen dagen konden we profiteren van een vrij aangenaam weertje dankzij de aanwezigheid van hogedruk. Ook de komende dagen blijft het hogedrukgebied zegevieren boven onze contreien en blijft het meestal droog. Eerst draait de luchtstroming tijdelijk naar het noordoosten met op zondag wat meer (stapel)wolken, maar daarna ruimt de wind opnieuw naar oost tot zuidoost en wordt de aangevoerde lucht opnieuw droger met meer zon. De nachten verlopen nog koud met nachtvorst, maar die lijkt er in het tweede deel van de week geleidelijk aan uit te gaan. Overdag is het eerst fris, maar volgende week warmt het geleidelijk op met temperaturen boven normaal.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

De komende dagen zal een nieuw hogedrukgebied ons rustig en droog weer brengen. Op zondag draait de luchtstroming wel naar het noordoosten, waardoor de lucht wat vochtiger en koeler wordt. Vanaf dinsdag ruimt de stroming opnieuw naar het zuidoosten en wordt de lucht wat zachter en droger. Tegelijkertijd proberen zwakke storingen vanaf het zuidwesten geleidelijk aan binnen te dringen vanaf woensdag, maar deze worden erg verzwakt door de hoge druk. In het beste geval kunnen deze meer bewolking geven, in het slechtste geval valt er her of der ook een spatje neerslag. Grootste kansen zijn daarvoor voor de westelijke delen van de Benelux.

Noordoostenwind voert schralere lucht aan

Zondag en maandag komt de lucht uit noordoostelijke tot oostelijke richtingen. Vanuit die hoek wordt er langsheen de zuidoostelijke flank van het hogedrukgebied continentaal polaire lucht aangevoerd die vrij koel is van oorsprong. Er komt daarbij overdag een matige wind te staan, waardoor het ook wat schraal zal aanvoelen ondanks de temperaturen rond 6 à 7°C. Tijdens de nachten is het koud met nachtvorst op vele plaatsen in het binnenland.

Zondag verloopt wisselend bewolkt met perioden van zonneschijn, maar ook wolkenvelden (stratocumulus). Rond en na de middag ontstaan er ook stapelwolken dewelke zich wat kunnen uitspreiden (tot ook stratocumulus via “convective infill“), waardoor het ook in de namiddag bewolkter kan worden. Op maandag lijkt er meer ruimte voor de zon te zijn, met regionaal opnieuw wat stratocumulus of stapelwolken, vooral in Nederland.

Geleidelijke opwarming in het tweede deel van de week

Dinsdag draait de stroming meer naar het zuidoosten en kan het stilaan wat zachter worden. Onder de vleugels van het hogedrukgebied blijft het droog met veel ruimte voor de zon. De temperaturen zoeken dan voorzichtig opnieuw de dubbele cijfers op.

Ook de dagen nadien wordt het zachter met temperaturen die geleidelijk verder oplopen naar waarden van 10 tot 15°C. Op woensdag lijkt een zwakke storing wel een schampschot uit te voeren, met tijdelijk ook meer bewolking vanaf het zuidwesten. In het beste geval blijft het daarbij en is het droog, in het slechtste geval valt er her en der ook wat neerslag (vooral in het zuidwesten). In het noordoosten is het langer zonnig en droog.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de pluimen zien we de komende dagen temperaturen net onder de normaalwaarden, dankzij de koelere lucht uit het noordoosten. Daarna stijgt het kwik tot waarden rond en zelfs boven normaal, met tegen het eind van de week scenario’s tussen 10 en 15°C. Het lijkt dan wel wat bewolkter te worden met geleidelijk ook oplopende neerslagkansen.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken