38

De hittegolf die de Benelux teistert, is nog niet aan haar proefstuk toe. Op zaterdag en zondag veert het kwik gemakkelijk op naar een stevige 35 tot lokaal 37 graden. Vanuit Frankrijk wordt de atmosfeer onstabiel en kunnen vooral vanaf zondag enkele forse onweersbuien ontstaan. Het zijn lokale exemplaren, dus grootschalig onweer valt niet te verwachten. De regio’s waar de buien ontstaan moeten rekening houden met erg veel regen op korte tijd, hagel en windstoten. Elders blijft het droog met gloeiend hete temperaturen tot 37°C. Een overzicht van de onweerskansen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hitte veroorzaakt felle onweersbuien

We zouden bijna kunnen spreken van een tropisch klimaat de komende dagen. We krijgen zeker tot en met dinsdag, mogelijk ook woensdag temperaturen tot 35°C. Afhankelijk van waar de zon het meest aanwezig is, worden de hoogste temperaturen genoteerd. Er is geen éénduidig signaal in de weermodellen welke plaatsen dat zijn. Deze hitte moet uiteraard ooit eens gevolgd worden door neerslag en meestal is dat in deze zomerperiode gekoppeld aan fel onweer. Zeker vanaf zondag stijgt de onweerskans gevoelig voor de hele Benelux en dan valt noodweer niet uit te sluiten.

Kansen op wateroverlast en hagel

Enkele weermodellen berekenen reeds warmteonweders in de nacht van zaterdag op zondag. Het gaat dan voornamelijk om zogenaamde fijnmazige weermodellen die draaien op een hoge resolutie. Het is belangrijk om hier oog voor te hebben, want ook op zondag en maandag zien we signalen dat de buien fors kunnen uitpakken met overvloedige neerslag en zelfs kansen op hagel. Onze weerkaart berekent momenteel de focus voor Nederland op 9 augustus 2020. Indien het daar tot ‘pulse-onweersbuien‘ komt, kunnen de cellen gepaard gaan met 1 tot 3 cm hagel.

Komende dagen vullen we dit artikel ook aan met de hagelkans voor maandag, dinsdag en woensdag.

  • Staat de wagen buiten te ‘slapen’? Bescherm deze tegen hagel met een deken. Dit is voor een middelgrote auto geschikt, dit gaat al eerder naar de grotere wagens.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Dankzij een lagedrukgebied ver op de Atlantische Oceaan hoeven we voor de onweerskansen amper te rekenen op een dynamische component om het onweer te activeren. Windschering is amper aanwezig door een te sterke invloed van een hogedrukgebied in onze buurt. Hierdoor zien we een klassiek patroon ontstaan in het onweer. Tijdens de voormiddag een fikse opwarming en in de namiddag wordt de energie vervolgens omgezet in enkele lokale maar hevige onweersbuien.

  • Wie heeft dit al in huis? Een eigen stormglas! Verbaas vrienden, familie en jezelf met een toestel dat werkt op basis van kristallen. Een andere structuur toont een weersverandering. Cool! 👏

Deze pulse-onweersbuien zijn dan ook typisch voor “alles of niets’-situaties. Terwijl het in uw gemeente, dorp of stad droog en heet is, kan het 5 km verder volledig los gaan met stormschade door wind, hagel of regen.

Hitte zorgt voor flink wat energie in de atmosfeer. Op windschering hoeven we amper te rekenen. De buien trekken traag van locatie X naar Y waardoor het op de meeste plaatsen droog blijft en het elders tot wateroverlast zal komen.

Wanneer is de kans op onweer het hoogst?

Weermodellen hebben het klassiek gezien altijd moeilijk om een tijdstip te koppelen aan onweersbuien. Hou rekening met enkele buien die steeds in de namiddag ontpoppen en dan tegen de avondperiode opnieuw hun energie verliezen. Waar de buien ontstaan kan in zeer korte tijd een grote hoeveelheid regen vallen, daalt de temperatuur fors en is ook hagel niet uitgesloten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken