23 oktober 2020 - 4 min. lezen
150 reacties 150

De straalstroom meandert behoorlijk actief waardoor de weertypes flink variëren. Betere momenten wisselen af met actieve regenzones en onweersbuien, brede opklaringen verschijnen na mistige ochtenden. De temperaturen lagen de voorbije dagen boven normaal maar normaliseren richting het begin van volgende week. Het is herfstweer, da’s duidelijk en voorlopig zit er geen drastische verandering aan te komen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zacht herfstweer voorbije week

Afgelopen week was het bijzonder zacht in de Benelux. Op woensdag steeg het kwik zo maar even tot record hoge waarden voor de tijd van het jaar. Meer dan 20°C op 21 oktober.

De temperatuur kon zo hoog oplopen dankzij brede opklaringen, maar vooral dankzij de razendsnelle aanvoer van zeer zachte lucht. Door de vrij krachtige tot stormachtige wind kreeg de lucht geen tijd om af te koelen.

Die wind zorgde trouwens voor felle rukwinden tot meer dan 90 km/u. Met sommige bomen nog in blad leverde dat lokale schade op. Vrijdagochtend zorgde de combinatie van vocht, afkoeling en windstille omstandigheden dan voor mistig weer. Het is immers herfst!

Weersverwachting komend weekend

Een mastodont van een depressie (kerndruk < 960 hPa) schuift dit weekend ten zuiden van IJsland richting de Britse Eilanden. Deze depressie zal ons weerbeeld bepalen met een strakke zuidwestelijke luchtstroming aan de voorzijde. Op zaterdag blijft het op de meeste plaatsen nog droog met veel bewolking en maxima rond 15°C.

Zondag staat er een koufront op het programma dat van west naar oost zal overtrekken. De neerslaghoeveelheden vallen wel mee met zo’n 5-10 liter water per vierkante meter. Het koelt zondag wat af, kenmerkend na de passage van een koufront.

Neerslagverwachting zondag 25 oktober
Zondag valt er overal in de Benelux een behoorlijke plens neerslag.

Volgende week wat koeler

Volgende week wordt de straalstroom meer west-oost georiënteerd waardoor de weersystemen elkaar snel afwisselen en het ook wat koeler is. Maandag en dinsdag blijft het overwegend droog, woensdag trekt een frontaal systeem over. Dat gebeurt allemaal bij maxima rond 12-13°C, wat ongeveer normaal is voor de tijd van het jaar.

Strakke straalstroom komende op woensdag 28 oktober
De straalstroom komt volgende week (tijdelijk) meer west-oost te liggen. (Wetterzentrale)

Aan de zuidkant van de Alpen ontstaat er maandag een Genua-laag. Dit zal het koufront dat ook daar overtrekt intensiveren waardoor er langs de Italiaanse binnenboog zomaar 50 cm sneeuw kan vallen vanaf 1500 meter. Mooi meegenomen zo aan het einde van oktober!

Veel sneeuw in de Alpen
Maandag en dinsdag gaat er veel sneeuw vallen in de Alpen. (Meteoexploration)

Lange termijn oogt weer zachter

Als we nog wat verder kijken dan zien we eind volgende week weer een tendens naar een meer ZW-NO georiënteerde straalstroom. Dat komt door een actieve depressie boven de Atlantische Oceaan (ex-orkaan Epsilon) en een opwerpende hogedrukrug vanaf Spanje. De precieze koers van deze tropische storm zal wel allesbepalend zijn. Voorlopig sturen de weermodellen aan op een nieuwe verzachting aan de voorzijde (WAA) van de depressie met maritiem subtropische lucht.

Mogelijk opnieuw zachter
Een ZW-NO georiënteerde straalstroom bezorgt ons eind volgende week mogelijk weer zachter weer. (Wetterzentrale)

Dit zien we duidelijk terug in de pluimverwachting van het Europese weermodel. Komende dagen zakken de temperaturen tot normale waarden. Tegen volgend weekend wordt het mogelijk weer duidelijk zachter dan normaal. Het herfstweer houdt voorlopig aan met een mooie afwisseling tussen ups en downs. Bemerk dat het vooral tussen woensdag en vrijdag wisselvallig weer lijkt te worden.

De temperaturen liggen boven normaal
De pluimverwachting van het Europese weermodel toont een afkoeling gevolgd door een (lichte) verzachting.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen