9 oktober 2020 - 4 min. lezen
185 reacties 185

Depressies hebben het heft in handen genomen en dat hebben we geweten. Het is koel, er valt regelmatig regen en soms staat er ook een venijnige wind. De herfst is aangekomen en daar is zeker de natuur erg blij mee. Komende dagen zorgen fronten en buien aanhoudend voor de nodige nattigheid. De temperaturen liggen veelal rond of onder 15°C. Na de record warme septembermaand tapt oktober duidelijk uit een ander vaatje. Het is herfstweer!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Depressies nemen roer over

“Het heeft lang genoeg geduurd.” Dat moeten de depressies (lagedrukgebieden) zo rond 20 september gedacht hebben. Finito droog weer, finito hoge temperaturen. Geen directe nazomer dit jaar, maar een overgang naar een normaal weertype. Vooral in de kustregio’s met (zeer) veel neerslag als gevolg van kustconvergentie. De tijd van verkleurende loofbomen, opschietende paddenstoelen en gekraak van eikels onder de wandelschoenen is aangebroken. Elk seizoen heeft zijn charme, toch?

Afgelopen 10 dagen viel er (eindelijk) weer neerslag van betekenis in de Benelux. Foto: Ab Donker

Trog zorgt voor herfstweer in West-Europa

De straalstroomkaart toont een duidelijke trog over het westen van Europa. Koele, maritiem polaire lucht vindt de weg eenvoudig naar onze contreien. Op 850 hPa schommelen de temperaturen rond het vriespunt. Met een afgenomen zonnekracht en vaak wolkenvelden moeten we daar niet meer dan 12-14°C bijtellen om de potentiële maxima op 2m te weten.

Bemerk trouwens hoe sterk de straalstroom meandert (op en neer beweegt). Er is zeker geen sprake van een gestroomlijnde west-circulatie.

Komend weekend koelt het nog wat meer af. Op 850 hPa liggen de temperaturen dan zo’n 6-8°C onder het langjarig gemiddelde. Dat is opvallend, na de record warme septembermaand in Europa. De combinatie tussen, zeg maar koude, bovenluchten over de Noordzee zal met regelmaat buien opleveren die gepaard kunnen gaan met onweer en korrelhagel. De eerste winterse buien, als u het zo wil noemen.

Kleine kans op onweer morgen, vooral in Nederland en in het noorden van België.
De bovenluchten worden kouder, waardoor de kans op hagel toeneemt komende dagen. Winterse buien!

Volgende week aanhoudend wisselvallig

De weerpluim van het Europese weermodel is duidelijk. Op echt zacht en droog weer moeten we de komende 10 dagen niet rekenen. Depressies liggen nooit veraf en de aangevoerde lucht is eerder koel. Het ziet er daardoor naar uit dat het wisselvallige en koele weerbeeld volgende week wordt verdergezet, het is herfst.

Temperaturen tussen 10 en 15°C en regelmatig regen of buien. Dat is het herfstweer voor de komende periode.

Lagedruk blijft domineren over West- en Centraal-Europa, terwijl een hogedrukrug stand houdt op de Atlantische Oceaan. Dat resulteert dan ook meteen in een negatieve NAO-index. Het herfstweer houdt dus aan.

Het Europese weermodel berekent voor volgende week aanhoudend een sterk negatieve luchtdrukanomalie boven Europa, opvallend! (ECMWF)

Voor de winterliefhebbers zien de weerkaarten er de laatste dagen bij momenten hoopgevend uit. Maar, het is nog te vroeg. De brongebieden zijn nog onvoldoende afgekoeld om een efficiënt koude-transport op gang te brengen. Daarom zal het voor de winterliefhebbers zeker nog eventjes virtueel genieten zijn.

Laat het herfstweer eerst maar zijn werk doen, de bezem er door halen, de watervoorraden aanvullen. Nadien kan Koning Winter echt op bezoek komen!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken