148

Na een periode van rustig najaarsweer (met vooral veel bewolking), schakelen we de komende dagen over naar een meer wisselvallig weertype. Vooral op woensdag hoort daar veel wind bij. Donderdag en vrijdag wordt het dan terug iets rustiger, maar deze dagen verlopen licht wisselvallig. Komend weekend zou echter wel opnieuw iets droger en zachter kunnen verlopen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Stevige rukwinden op woensdag

Aan de oostflank van een diepe trog ten westen van Europa wordt warme lucht aangevoerd voor de tijd van het jaar. Er ontstaat echter ook een randstoring waardoor de wind in kracht toeneemt. In de vroege ochtend passeert eerst nog een warmtefront (gekoppeld aan die randstoring) die zorgt voor wat lichte neerslag, maar tegen de middag kan de zon er reeds doorkomen en verdwijnt het wisselvallig weer even.

Aanvoer van zachte lucht richting West-Europa.

Met de zon veren de maxima lokaal op tot richting 20 graden. In de loop van de namiddag nemen de rukwinden dan toe vanuit het westen. Vooral aan zee kunnen deze pieken tot waardes van 100 km/h. In het binnenland liggen de rukwinden eerder tussen 60 en 80 km/h. In de loop van de avond neemt de wind dan snel af vanaf het westen. Er staan voorlopig geen nieuwe stevige rukwinden op het programma na woensdag.

Lokaal kan het woensdag 20 graden worden!

Weersverwachting vanaf donderdag

Donderdag is het nog wat onzeker in de weermodellen. Enkele weermodellen houden het grotendeels droog, maar er zijn ook weermodellen die wisselvallig weer intekenen. Daarbij zouden dus buien vallen. Over de maxima zijn ze het wel eens. Deze schommelen tussen 12 en 18 graden. Hetzelfde geldt voor vrijdag. Ook dan zijn nog enkele lokale buien mogelijk en liggen de maxima tussen 12 en 16 graden.

Het weekend verloopt (volgens de laatste verwachtingen) droog en vrij zacht. Vooral op zondag klimmen de maxima opnieuw richting 18 graden of lokaal iets meer. Aan de voorzijde van een koufront wordt dan immers zachte lucht aangevoerd.

Zachte lucht op zondag vanuit het zuiden.

Straalstroom activeert

Na een periode van hogedrukgebieden in het noorden, die ons relatief droog en koel weer bezorgden, worden deze vervangen door lagedrukgebieden. De troposferische polar vortex wordt zo meer compact en gaat zich nestelen in de regio van Groenland. Bijgevolg ontstaat er veel koude-uitstroom die de straalstroom activeert en bij ons voor (licht) wisselvallig weer zorgt later in de termijn.

Koude-uitstroom zorgt voor activatie straalstroom

Weerpluimen

Naar goede gewoonte worden ook de weerpluimen van de twee grootste weermodellen vergeleken met elkaar. Het Amerikaanse weermodel toont ook de twee pieken in de temperatuur voor deze week. Eerst een piek op woensdag en donderdag en dan op zondag. Daarna koelt het geleidelijk af. De eerste dagen verlopen ook duidelijk wisselvallig en na een droger weekend, neemt de wisselvalligheid terug het roer over.

Het Europese weermodel toont hetzelfde beeld. Morgen duidelijk een piek in de temperatuur. Later een geleidelijke afkoeling en dan wordt het ook opnieuw iets wisselvalliger!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken