29 oktober 2019 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Ze zijn er in alle geuren en kleuren en dit jaar ook met bijzonder veel: paddenstoelen. Deze fascinerende schimmel kreeg afgelopen weken het ideale weertype voorgeschoteld waardoor er deze herfst prachtige exemplaren te vinden zijn. Wij gingen op onderzoek naar het ontstaan en de groei van paddenstoelen. Zijn ze terug? Of zijn ze nooit weggeweest.

Ook eekhoorntjes zijn verwonderd over de paddenstoelen!

Binnen de 24u nadat we een oproep deden op onze Facebookpagina om foto’s van paddenstoelen te delen kregen we meer dan 2500 foto’s binnen. Indrukwekkend! We konden ze uiteraard niet allemaal gebruiken in dit artikel maar post ze gerust hieronder als foto!

Vliegenzwammen. Bedankt voor deze foto Virginie Van Daelen

Veel paddenstoelen dit jaar

Het is opvallend. Er staan dit jaar bijzonder veel paddenstoelen. Veel meer dan vorige jaren! En dat heeft alles te maken met het weer van de afgelopen weken. In tegenstelling tot de vorige jaren viel er namelijk vanaf september met regelmaat regen en zorgde de bewolkte condities voor een hoge luchtvochtigheid in de onderste luchtlagen. Dat zijn ideale omstandigheden voor de zwammen. Hoe meer regen, hoe liever ze het hebben. Het bijzonder droge najaar van 2018 zorgde daarentegen voor een echt minimum aan paddenstoelen. Een reden te meer waarom ze nu extra opvallen… Ze hielden zich koest in de bodem maar ze zijn niet weggeweest!

Een prachtige vliegenzwam. (Lissa Van de Weyer)

Wat is een paddenstoel?

Een paddenstoel is een schimmel en dus geen plant. Het grootste deel bevindt zich onder de grond. In de bodem bevinden zich namelijk talrijke zwamvlokken die in rust blijven tijdens de zomer en geactiveerd worden tijdens de herfst. Althans, als er genoeg water valt want schimmels zijn dol op vochtige omstandigheden. Dat is ook de reden dat we ze deze herfst zoveel zien. September en oktober verliepen vochtig en bewolkt en dat zijn de perfecte condities voor een paddenstoelengroei!

Prachtige paddenstoelen. (Virginia de Leeuw)

Paddenstoelen zijn nuttig

De paddenstoel is bijzonder nuttig voor de natuur. Ze ruimen namelijk dood materiaal zoals bladeren, takjes, etc. op en zetten dit om naar voedingstoffen die gebruikt kunnen worden door bomen en planten. Die kunnen dan weer beter groeien. We kunnen ze dus echt zien als kleine recyclage centra. We kunnen ze dus best goed verzorgen en niet plukken. We sluiten de containerparken toch ook niet zomaar?

Deze paddenstoel lijkt op een mooie bloem. (Tanja de Vos)

Wat is de meest bekende paddenstoel?

Iedereen kent wel de bekende vliegenzwam. Die paddenstoel is eenvoudig te herkennen door zijn rode hoed met witte stippen. De witte delen zijn restanten van de zwamvlok die wegspoelen van de paddenstoel als het goed doorregent. Je zou het niet denken maar de vliegenzwam is een beetje giftig. Wees er dus voorzichtig mee! De kinderen kennen deze soort ook van de televisie… toch?

Moeder en dochter? Vader en zoon? Prachtige foto van Joke Maes.
Eekhoorntjes zijn op zoek naar eten. Prachtige foto van Raf Raeymaekers uit de Kastelse bossen.
Bedankt voor deze vreemde paddenstoelen. (Jurgen Vdn)
Ook Danny Van Hevel, bedankt voor de foto’s!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken