27 augustus 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Extreem weer, zo kunnen we de situatie beschrijven die de afgelopen dagen de Alpen heeft geteisterd. Omdat de regio op het grensvlak kwam te liggen van koudere luchtmassa’s in het westen en warme lucht over het zuiden werd het op zaterdag een eerste keer een speeltuin voor zware onweersbuien. Het noorden van Italië en het zuiden van Duitsland kregen daarbij verwoestende supercells over zich heen met grote hagel van 5cm en meer en windstoten boven 120 km/u. Op de weerkaarten zien we niet meteen verbetering, want komende uren is nog meer regen op komst! Gevaar voor noodweer.

Extreme neerslagsom boven de Alpen

Fijnmazige weermodellen worden door meteorologen gebruikt om een weersituatie op korte termijn goed te gaan inschatten. Ze hebben vaak een beperkte voorspellingshorizon en zijn dus goed te gebruiken voor de eerstvolgende 12uur. In deze weermodellen zien we bijvoorbeeld van zondag tot en met maandag neerslaghoeveelheden voor Zwitserland en het noordelijk deel van de Italiaanse Alpen die extreem worden. Accumulaties tot 200mm zijn niet uitgesloten. Boven 1500m transformeert de regen tijdelijk in sneeuwval met extreme condities tot gevolg.

Vooral de streek rond Como , Bergamo en Ticino liggen in de vuurlinie van extreem weer. Het gevaar voor flash floods en modderstromen is aanwezig.

Genuadepressie

Het slechte weer rond de Middellandse Zee wordt veroorzaakt door een kleinschalig lagedrukgebied dat vanuit het NW komt infiltreren en stagneert in de buurt van Genua. Het wordt daarom ook vaak een “Genua-laag” genoemd. Vochtige en warme luchtmassa wordt tegen de Alpen aan gestuwd en regenwolken zien geen kans om zich te verplaatsen en ter plaatse dus uit te regenen. Met de warmte van afgelopen weken rondom het Middellands Zeegebied verwachten wij ook in het najaar extreem weer in de gebieden rond de Middellandse Zee. Hou hiermee dus rekening!

Goed nieuws voor de gletsjers

Dit extreem weer heeft naast vele negatieve gevolgen ook een positief verhaal. Doordat het op grote hoogte opnieuw tot winterse neerslag komt (vooral in de loop van zondag), zullen ook de gletsjers het witte goed opnieuw mogen ontvangen. Sneeuwval met een accumulatie van 20 tot 30 cm is goed mogelijk boven bepaalde gebieden waardoor de gletsjers een adempauze krijgen in hun smeltproces. Dit lijkt allemaal behoorlijk tijdelijk, want richting begin september zou het opnieuw warmer worden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
9

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

1 dag geleden - 4 min. lezen