22 juli 2023 - 2 min. lezen
1 reacties 1

Al weken aan een stuk wordt Zuid-Europa gegeseld door een hardnekkig hogedrukgebied. Deze hittekoepel heeft al frequent het nieuws gehaald door extreme temperaturen die worden gehaald in de vakantiebestemmingen zoals Spanje, Italië en Griekenland. Naast de hoge temperaturen in thermometerhut en van het aardoppervlak moeten we ook de situatie van de Middellandse Zee eens van dichterbij bekijken. Daar teistert een maritieme hittegolf al wekenlang het gebied.

Zeewater lokaal tot 30°C warm!

Uit de meest recente gegevens van de zeewatertemperatuur (SST of Sea Surface Temperature) kunnen we concluderen dat het Middellands Zeegebied wordt geteisterd door een maritieme hittegolf. De temperatuur loopt vooral in de regio rond Italië op tot 28, lokaal 30°C. Ook de regio’s ten noorden van Noord-Afrika meten hoge waarden qua zeewatertemperatuur.

Uit data van Nasa (worldview) zien we de afwijking van de zeewatertemperatuur opduiken. Een extra modificatie door twitteraar Nahel Belgherze maakt het nog visueler.

Piek moet eigenlijk nog komen

Opmerkelijk is ook de timing te noemen. Normaal worden de hoogste temperatuur van het Middellands Zeegebied gerapporteerd in de maand augustus. Met de hittekoepel van afgelopen weken is dat proces alleen maar vervroegd. Het is dus zeer de vraag of deze hoge temperaturen het eindstadium zijn of dat we nog een verdere stijging mogen verwachten.

Op bovenstaande grafiek zien we de data van 1982 tot 2022 waarbij de normale piek van de zeewatertemperatuur wordt gemeten op het einde van augustus. Op de paarse lijn zien we de huidige stand van zaken en die overtreft nu reeds de hoogste waarden.

Maritieme hittegolf

De impact van een dergelijke opwarming in het zeewater is te voelen in diverse gebieden. De visfauna, ecosystemen en planten moeten zich aanpassen aan de verandering. Zo zullen uitheemse vissen beter gedijen in de toekomst en zullen huidige soorten het erg moeilijk krijgen. De zeewatertemperatuur heeft namelijk een sterke impact op de voortplanting en levensomstandigheden voor het marien ecosysteem.

Hitte heeft niet alleen zijn impact op het vasteland, maar ook het totaal maritiem ecosysteem moet rekening houden met heftige veranderingen als de maritieme hittegolven frequenter voorkomen.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken