3 november 2022 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Het Goldener Oktober weer in de Alpen is voorbij. De alpenweides zijn klaar om bedekt te worden door sneeuw, en de naalden van de lorken hebben hun tapijt gevormd. Tot nu toe verliep de herfst droog en zacht in de Alpen. Er viel amper sneeuw van betekenis. Maar, tussen donderdag en zaterdag kan er nu wel (eindelijk) veel sneeuw vallen dankzij een samenspel van een koufront en een Genualaag.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Prima condities op de Pitztaler gletsjer. (Sneeuwhoogte.nl)

Koufront en Genualaag

Het is een typische opeenvolging van weerpatronen die tussen donderdag en zaterdag voor veel sneeuw in de Alpen zal zorgen. Eindelijk…horen we de bergen bijna zeggen. Een hoogtetrog schuift vanaf het noordwesten dichterbij, en gaat gepaard met een koufront. Aan de westflank van de trog stroomt immers koude lucht naar het zuiden. Zodra deze trog met koude lucht vannacht de Alpen nadert, doet de cyclogenese boven de Middellandse Zee een aparte lagedrukkern ontstaan: Het Genualaag.

Aan de oostkant van dit laag stroomt een portie vochtige lucht van over de Middellandse Zee naar het noorden waar deze luchtmassa gedwongen wordt te stijgen tegen de zuidkant van de Alpen: Orografische neerslag – Sudstau. Het is dit samenspel tussen het koufront en een Genualaag met een Gegenströmung die voor de sneeuw zal zorgen!

Een trog met een aparte lagedrukkern boven de Golf van Genua. (KNMI)

Hoe ontstaat zo’n Genua-laag ook al weer?

Het noordwesten van de Middellandse Zee en vooral de Golf van Genua is een gebied van cyclogenese, de vorming van cyclonen of lagedrukgebieden. De lagedrukgebieden ontstaan als gevolg van Atlantische Lucht die over de Middellandse Zee stroomt tussen de Alpen – Centraal-Massief via het Rhônedal, of tussen de Pyreneeën en het Centraal-Massief. De van origine koudere en vochtige lucht wordt afgebogen naar het noordoosten en begint cyclonaal te roteren aan de zuidkant van de Alpen. Dit vormt uiteindelijk het Genua-laag.

Veel sneeuw mogelijk

Komende 24u zijn vooral de westelijke en centrale Alpen aan de beurt. In de loop van de donderdagnamiddag zet de neerslag in vanaf het zuidwesten en de neerslag breidt zich vervolgens uit naar het oosten door de passage van het koufront. De tegenstroming aan de oostkant van het Genualaag doet de neerslag ook opleven aan de zuidkant.

  • Bekijk de sneeuwkaarten van Europa via onze weerkaarten

Initieel ligt de sneeuwgrens rond 2500 m, maar met de instroom van de koudere lucht achter het koufront zakt de sneeuwgrens tot 1500 m en lager aan de west- en noordkant en tot 1800-2200 meter aan de zuidkant. Cumulatief kan er tot en met morgenochtend 10-30 cm sneeuw vallen boven 2000 m, langs de centrale zuidkant en in het Mont-Blanc massief lokaal nog wat meer.

Flink wat sneeuw in de Alpen de komende 24u. (Bergfex)

Morgen verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich naar de oostelijke Alpen. In het westen is het eerst overal droog, later verschijnen er sneeuwbuien vanaf het noordwesten. In Wallis, Lombardije en Ticino blijft het dan waarschijnlijk droog. In de westelijke en noordwestelijke Alpen valt 5-10 cm sneeuw boven 1500 m. In de oostelijke Alpen is morgen 10-40 cm sneeuw mogelijk.

Sneeuw komende 24-48u. (Bergfex)

Volgende week sneeuw of zachter?

Blijft het koud en blijft de sneeuw liggen? Het antwoord is nee. Vanaf zaterdag/zondag neemt hogedruk het heft opnieuw in handen en stijgen de temperaturen. De nulgradengrens stijgt weerom boven 2500 m. Van een overgang naar winterweer is dus (nog) geen sprake. Hogerop verwacht ik wel dat de sneeuw stand kan houden, zeker op de gletsjers.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken