31 augustus 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Na een droge en warme zomer in heel wat gebieden van Europa kunnen we momenteel spreken van een groot gebied met een zeewatertemperatuur boven normaal. Dat is het geval in de regio’s ten westen van Frankrijk, Portugal en de Noordzee. Ook in de Middellandse Zee is een maritieme hittegolf actief. Deze hoge zeewatertemperaturen zijn niet alleen interessant om te bestuderen op het maritiem leven, ze kunnen de voeding van tropische stormen wat langer in stand houden. Deze ex-orkanen zijn typisch een factor om mee rekening te houden in het najaar.

Orkaanseizoen komt op toerental

Het was een lange tijd wachten op enige activiteit van tropische stormen. Dankzij grote hoeveelheden Saharazand en de ongunstige ligging van drukgebieden kon er zich maar moeilijk organisatie ontwikkelen ten westen van Afrika. Inmiddels zien we dat het einde van de meteorologische zomer 2022 verscheidene “disturbances” laat zien. Dit zijn gebieden met convectie die zich bij weinig windschering en in warme wateren kunnen ontwikkelen tot een tropische storm.

Positie van de cluster met onweersbuien. Deze exemplaren kunnen uitgroeien tot een tropische storm.
Disturbance 1 en 3 hebben 60% kans op het doorgroeien naar een tropische storm. Voor storm 3 verwachten we echter een afzwakking aangezien deze in koelere zeewatertemperatuur terecht zal komen tegenover disturbance 1 en 2. Deze beide exemplaren hebben meer potentieel.

Afwijking zeewatertemperatuur als “brandstof”

Op onderstaande weerkaart zien we de afwijking van de temperatuur tegenover de meetreeks 1971-2000. Dankzij de langdurige hitte die geregeld haar weg vond over het Europese vasteland zijn een groot aantal wateroppervlakken gevoelig opgewarmd. Merk op dat de Noordzee, de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de Oostzee allemaal gevoelig warmer zijn dan normaal.

Ook het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan is gevoelig opgewarmd. In deze zone (zwarte box) kunnen ex-orkanen dan ook langer hun energie behouden en dusdanig ook hun impact op Europa versterken.

Impact op West-Europa?

Meteorologen en weerdiensten monitoren de impact van ex-orkanen op Europa altijd met de grootste zorg. Ze kunnen namelijk zorgen voor een verplaatsing van grote hoeveelheden warme lucht vanuit het zuidwesten van Europa. Op die manier kan de meteorologische herfst zomaar een eerste nazomer uit de mouw toveren.

Anderzijds kunnen ze ook zorgen voor een volledig verstoord weerpatroon met toenemende kansen op veel regen en zelfs koudere lucht uit het noorden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken