22 augustus 2022 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Vorige week stond het weer in rep en roer boven de Middellandse Zee. Een groot onweercomplex trok vanaf Ibiza richting Corsica, Sardinië en Italië en later nog naar Centraal-Europa. Dat ging helaas gepaard met een grote menselijke tol. Er vielen talrijke slachtoffers en helaas ook enkele doden. Hoe kon het tot zo’n heftig onweer komen in deze regio en wat waren de drijfveren voor het extreem weer?

Ongewoon heftig onweer in de regio

Onderzoeker Mateusz Taszarek uit Polen (NOAA en NWC) heeft met onderstaand kaartje een resumé gemaakt van waar de meeste derecho events ontstaan. We zien dat Luxemburg, België, Nederland, Duitsland en Frankrijk in de hotspot liggen voor deze extreem weer events. Ook de felle stormen worden tot deze systemen gerekend daar ze vaak gepaard gaan met stormschade. De derecho van 18 augustus 2022 valt compleet buiten deze range en doet de wenkbrauwen fronsen. Hoe kan het dat zo’n actieve storm zich buiten de normale grenzen van de data kon ontwikkelen?

  • Benieuwd naar meer bijzondere weerfenomenen? Ontdek het in dit boek!
Uit de studie van Mateusz Taszarek zien we duidelijk een afwijking van het derecho event nabij Corsica vergeleken met de meeste extreem weer events. Dit over de periode van 2014 tot en met 2021

Wat betekent een derecho?

Om een derecho niet te verwarren met een ‘gewone’ onweersbui is het belangrijk om te weten waarvoor de term eigenlijk staat. De meteorologisch term is afkomstig van het Spaanse adjectief “rechtlijnig”. In tegenstelling tot wervelwinden die meestal roterende windverschijnselen veroorzaken. We kunnen het ook niet verwarren met een “downburst” of “valwind” omdat deze fenomenen dan weer zeer lokaal zijn. Bij een derecho wordt er op grote schaal over meerdere kilometers een enorme windverplaatsing gegenereerd met dus op veel plaatsen windschade.

Op bovenstaande boxplot zien we de kansen op een derecho voor Europa gevisualiseerd. Wanneer de windschering in de onderste 3 km beneden 15 m/s blijft is de kans eerder beperkt tot matig. Wanneer we boven de 15 m/s gaan, dan stijgt de kans op een derecho sterk. Voor Corsica gingen we tijdelijk zelfs naar een impressionante 25 m/s. In combinatie met flink wat CAPE een zeer explosieve setting. (@MateuszTaszarek)
  • Zelf de weersomstandigheden in jouw omgeving registreren? Bestel dan nu dit weerstation!

Windstoten tot ruim 200 km/u

Dankzij de invloed van de straalstroom op enige hoogte, de intensiteit van de onweersbui en het warme zeewater kon het onweercomplex aan de voorzijde enorme windstoten veroorzaken. Op meerdere plaatsen werden windstoten gerapporteerd boven 150 km/u. Hoger gelegen gebieden waren vatbaar voor nog hogere windsnelheden tot wel 200 km/u en meer. De stormschade op heel veel plaatsen was dan ook fors. Het stormsysteem met ‘straight line winds’ trok daarna richting het westen van Italië waar eveneens hoge windstoten werden opgetekend.

Op bovenstaande weerkaart zien we de windstoten de pan uitswingen boven het eiland Corsica. De meest hevige windstoten bevonden zich net aan de voorzijde van het onweercomplex.

Warme Middellandse Zee als extra trigger?

Uiteraard zal dit extreem weer event komende maanden van dichterbij worden bekeken met een stevige studie. Mogelijk dat de zeer warme Middellandse Zee als een extra push heeft gefungeerd voor deze derecho. Er is nog geen 1 op 1 relatie, maar met een zeewatertemperatuur die lokaal 3 graden warmer is dan normaal, kunnen we spreken van een extra factor die de onstabiliteit kan voeden. Je kan het vergelijken met een orkaan die vaak profiteert van extra warm zeewater om kracht te ontwikkelen.

De hoge zeewatertemperatuur van de Middellandse Zee geeft niet alleen meer voeding aan de zomerse onweersbuien. Het zal ook een belangrijke factor zijn voor médicanes later in het najaar!
  • Wil je nog meer weten over extreem weer? Gebruik onze zoekfunctie bovenaan!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen