25 augustus 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Wie gek is op tropische stormen heeft net zoals de onweerliefhebbers een zware tijd. Momenteel is er van onweer in de Benelux amper sprake en dat kunnen we ook zeggen over de ontwikkeling van orkanen op de Atlantische Oceaan. Ten westen van Afrika start traditioneel de aanvoer van vochtige en warme luchtmassa’s rond deze tijd van het jaar. Eenmaal boven de Atlantische Oceaan kunnen lagedrukgebieden aan kracht winnen door het warme zeewater en weinig windschering.

Impact op het Europees weerbeeld?

Dat het orkaanseizoen momenteel niet op gang wil komen heeft ook haar invloed op het Europees weerbeeld. Vaak hebben dergelijke tropische systemen of ex-orkanen een bepalende invloed op het weerbeeld in West-Europa. De vorming van blokkades (al dan niet tijdelijk) door lagedruk en hogedruk kan op dit moment niet geforceerd worden door dergelijke systemen. Het is dus hoogstwaarschijnlijk aan te nemen dat het huidig weertype met droogte in grote delen van Europa niet meteen op de schop gaat.

Droogte in Europa is ook goed te zien op bovenstaande kaart. Het volume water aanwezig in de waterlopen is in vele regio’s minder dan tegenover de referentieperiode 1980-2021 (@dr_xeo)

Mocht het orkaanseizoen niet op gang komen, kunnen we de vergelijking gaan maken met 1914. Toen was er slechts 1 tropische storm te bespeuren en geen enkele orkaan. In tijden van klimaatopwarming zou je toch veronderstellen dat het dit jaar anders moet verlopen door de extra energie die beschikbaar is in de atmosfeer. Wat is er aan de hand?

  • Energie in de atmosfeer? Maak kennis met CAPE

ACE score blijft onder normaal

Aangezien er momenteel weinig tot geen tropische depressies zijn op de Atlantische Oceaan is onderstaande ACE score eerder laag te noemen. De parameter wordt berekend door elke 6 uur de maximale windsnelheid in knopen te bepalen. Als er dus weinig tot geen depressies met wind actief zijn, is het logisch dat de curve erg laag blijft. Meer informatie over de ACE-index.

Meestel kent het orkaanseizoen al enkele tropische stormen in de maand juli en augustus. Nu zien we dat 2022 op vlak van ACE-score eerder bedroevend laag scoort. Realtime grafiek.

Saharazand als storende factor?

Meteorologen en weerdiensten wereldwijd gaan bij een afwijking zoals hierboven al snel op zoek naar verklaringen. Een mogelijke antwoord ligt in de hoeveelheid Saharazand die vanaf het westen van Afrika over delen van het Atlantisch Bassin trekt. Door de filterende functie van de aerosolen is het zeewater ten westen van Afrika niet echt heel erg warm tegenover normaal. Tevens zorgt de dikke laag aan zand ook voor een ongunstig klimaat met droge en hete luchtlagen.

Ten westen van Afrika zien we de storende factor voor tropische depressies erg goed. Grote hoeveelheid Saharazand veroveren het centraal en oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. (tropics)

Piek van het orkaanseizoen moet nog komen

Ondanks de trage start van het Atlantisch orkaanseizoen maken weinig meteorologen zich zorgen. Het is namelijk de verwachting dat we vanaf dit moment en zeker in september en oktober moeten rekening houden met tropisch geweld. Dan wordt de temperatuur van het zeewater optimaal benut door allerlei ‘tropische systemen’ en kan het snel gaan. Voorwaarde is dat de factor Saharazand dan wel wat afneemt en dat de windschering niet significant gaat stijgen. Windschering kan een goed georganiseerd stormsysteem namelijk helemaal in de war sturen en ‘uit elkaar trekken’.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken