29 juli 2018 - 5 min. lezen 2214 reacties

De hogedrukblokkade die West- en Noord-Europa al enkele weken in de greep houdt, lijkt nog niet meteen te verdwijnen. Na een niet geslaagde aanval door een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden zal de hoge luchtdruk zich de komende dagen weer herstellen en krijgen we een verlengstuk van het zomerweer. Een echte omslag die de Europese blokkade definitief doet verdwijnen, is in de verste verten nog niet te bespeuren. Augustus zal alvast beginnen zoals we het willen: met veel zon!

Blokkade houdt stand

De natuur had het graag zien gebeuren. Afgelopen week zorgde een koude luchtsoort vanaf Groenland voor de vorming van een relatief krachtig lagedrukgebied over de Britse Eilanden. Dat ging gepaard met de nodige regenbuien/regenzones en gevoelig lagere temperaturen aan de andere kant van de Noordzee. Bij ons was het echter een tikkeltje anders.

De aanwezige warmte en hoge luchtdruk hield/houdt de depressie tegen om meer naar het oosten op te schuiven. Het koelere weer en de broodnodige neerslag konden zo te weinig oprukken waardoor we maar net een schampschot kregen van de depressieactiviteit. Vandaag zorgt de rand van de depressie wel voor wat meer wolkenvelden in de Benelux (de randen van regenzones) en vooral in het westen ook lichte regen.

Blokkade
De blokkade zorgde er afgelopen dagen en ook vandaag voor dat de depressie over de Britse Eilanden niet het Europese vasteland op kan duiken.

Extreem zomerweer in de Benelux!

De lage luchtdruk ten westen van onze landen zorgde de afgelopen dagen voor een extra trekkracht voor hittetransport vanaf het zuiden. In de hand gewerkt door de aanwezige droogte (het land warmt dan sneller op) leverde dit temperaturen op tot boven 35°C, vrijdag zelfs 38,8°C in Hechtel-Eksel wat een evenaring was van het all-time warmterecord.

Hoge temperaturen, dat is wel het minste wat we kunnen zeggen van de maand Juli. De temperatuurafwijking kaart ten opzichte van het gemiddelde toont rood wat aangeeft dat het veel warmer was dan normaal.

Temperatuur afwijking kaart
De kaart met de afwijking van de temperatuur toont rood. Het was afgelopen 30 dagen veel warmer dan normaal.

De depressie kon dus niet de broodnodige neerslag op grote schaal opleveren (wel stevige buien, maar die waren eerder lokaal). Zo vielen er verspreid wel de nodige intense onweersbuien maar bleef grootschalige neerslagcomplexen uit.

Het uiterste westen van België had het meeste geluk (ja, dagen met neerslag is tegenwoordig geluk hebben…) met meer neerslag. En zo houdt de droogte (en warmte) dus aan. De kaart van Vlaanderen van Waterinfo kleurt donkerbruin wat aangeeft dat de droogte extreem is.

Droogtekaart Vlaanderen
De droogtekaart van Vlaanderen toont donkerbruin. De droogte is echt extreem. (Waterinfo.be)

Voor Nederland hetzelfde verhaal. Onderstaande grafiek toont dat het daar momenteel droger is dan in 1976 (het droogste jaar sinds het begin van de metingen).

Neerslagtekort Nederland
Het is momenteel droger in Nederland dan in 1976. (KNMI.nl)

Zeker niet alleen kommer en kwel door de droogte en het warme weer. Het toerisme aan zee draait op volle toeren, de ijssalons kunnen de consumptie amper bijhouden en ook de recreatiegebieden (met zwemvijver) doen gouden zakken. Ook in de natuur zien we niet alleen negatieve signalen. Zo zijn er momenteel bijzonder veel vlinders en doen de mediterraanse planten het uiterst goed. Meer informatie over de positieve invloed van het zomerweer op vlinders vinden jullie in dit artikel.

Iets wat we zelden zien in België en Nederland zijn herfstkleuren aan het einde van juli. Dat komt omdat de grondwatertafel zo ver gezakt is dat bomen met een beperkte worteldiepte niet meer aan water geraken. Om water te besparen laten deze bomen dan bladeren afsterven (verkleuren) alvorens deze van de bomen vallen. De meeste bomen hebben echter voldoende diepe wortels en hebben nog geen last.

Hebben jullie foto’s van herfstkleuren in de bomen? Stuur ze dan zeker op of post ze op onze social media.

Europese blokkade blijft intact!

Met een temperatuur van 24,6°C in Ukkel kwam de landelijke hittegolf in België en ook in Nederland gisteren ten einde. Deze kleine dip in de zomerperiode (al betwijfel ik of iedereen dat erg vond) is maar van tijdelijke aard. Komende dagen begint de luchtdruk namelijk weer te stijgen.

Meer informatie over de aankondiging van de hittegolf vinden jullie in dit artikel.

Onderstaande kaarten tonen de drukafwijking ten opzichte van normaal. We zien momenteel een luchtdruk die wat lager is dan normaal veroorzaakt door de depressie nabij de Britse Eilanden. Komende dagen ontwikkelt er zich terug een hoge luchtdruk ketting en herstelt het zomerweer. Vanaf halverwege de week ligt de kern van hoge druk ten westen van Europa en komt de dominerende luchtstroming dus uit het noorden. In deze tijd van het jaar levert dat geen koele buiig weer op maar wel aangenaam zomerweer met maxima tussen 25 en 30°C.

Drukafwijking en luchtstromen.
Drukafwijking en luchtstromen. (Tropicaltidbits.com)

Voor komende week ziet het er dus zeer goed uit met aanhoudend zomerweer. Maandag en dinsdag zou er lokaal nog een bui tot ontwikkeling kunnen komen (vooral in het westen) maar voor de rest blijft het droog, zonnig en aangenaam warm alvast tot het volgende weekend.

Voor daarna is het nog even wachten op bevestiging maar de modellen sturen aan op aanhoudend hoge luchtdruk in onze regio. De kern van hoge luchtdruk zou wel ten westen van Europa blijven dobberen waardoor de luchtaanvoer dominerend uit het noorden (of noordoosten) komt en de temperaturen aangenaam blijven zonder extreme uitschieters.

Op basis van alle weerkaarten die nu ter beschikking zijn kunnen we maar één ding besluiten: het blijft warm en droog, de zomer van 2018 is zeker nog niet afgelopen!

Pluimverwachting
De pluimverwachtingen van GFS en ECMWF blijven droog en warm. De zomer van 2018 is zeker nog niet ten einde! (Meteociel en Weerplaza)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken