20 juli 2018 - 4 min. lezen 7 reacties

Juli is op weg een topzomermaand te worden. Het aantal zomerse dagen is inmiddels al niet meer op de vingers van een hand te tellen en het is extreem droog en zonnig. Vakantievierders in eigen land treffen het enorm dit jaar. Veel mensen vragen zich dan ook af of het zomerweer blijft voortduren. Voorlopig lijkt het daar wel op. Sterker nog, volgende week staat er zelfs langdurige hitte op het programma. De temperaturen lopen op naar misschien wel 35°C. Daarbij valt er nauwelijks of zelfs geen neerslag en zal de droogte dus met de dag verergeren.

Subtropische luchtmassa’s komen onze kant op.

Dat we al lange tijd met blokkades te maken hebben mag geen verrassing meer heten. Het is al weken achtereen uitzonderlijk droog en zonnig in de Benelux. Toch hebben we de tropische waarden nog maar op weinig dagen overschreden. Vaak kwam de wind uit noordelijke richtingen, waarmee de Noordzee een grote temperende werking had op het kwik.

Vanaf maandag draait de wind voor het eerst deze zomer naar het oosten tot zuidoosten. Het verkoelende effect van de zee verdwijnt daardoor en zeer warme continentale lucht kan ons bereiken. In de bovenlucht stromen bovendien subtropische luchtmassa’s over onze omgeving uit.

Onder vrijwel heldere omstandigheden doet de temperatuur er nog een schepje bovenop ten opzichte van de afgelopen tijd. Tropische temperaturen van 30°C zullen in vrijwel de gehele Benelux gehaald gaan worden. Als we op de huidige berekeningen afgaan, dan zou het zelfs zomaar kunnen zijn dat we in de tweede helft van volgende week 35°C halen. Al met al extreem warm.

t850 vrijdag
Op 1500 meter hoogte stijgen de temperaturen in de loop van aankomende week naar zo’n 17 à 18°C. Aan de grond resulteert dit in temperaturen rond de 35°C.
langdurige hitte
Maxima voor volgende week vrijdag volgens ECMWF.

Ook na volgende week mogelijk nog langdurige hitte

Het lijkt erop dat de hitte niet beperkt blijft tot enkel volgende week. Zowel GFS als EC berekenen ook richting de maandwisseling langdurige hitte met een ensemblegemiddelde van tegen de 30°C en mogelijkheden tot meer. Uiteraard is dit nog een erg lange termijn, dus zullen we moeten afwachten wat daar van overblijft in de modellen. Maar de warmte laat zich niet zomaar verjagen, daarvoor is ze te hardnekkig. Eigenlijk is het hele Europese continent momenteel flink te warm.

De grootste afwijkingen worden gehaald in Scandinavië. Daar is het een van de warmste zomers sinds mensenheugenis. In Zweden heeft de brandweer haar handen vol aan het bestrijden van bosbranden. Opvallend is dat de temperaturen er nauwelijks lager zijn dan in Zuid-Europa. Zo wordt het in zowel Oslo als Stockholm de komende tijd bijna dagelijks tropisch warm.

neerslagsom
De Benelux en Zuid-Scandinavië zijn ook de komende anderhalve week de droogste gebieden van Europa. Zelfs in landen als Italië en Griekenland valt er meer neerslag (buien) dan bij ons.

Juli 2018 zonnigste kalendermaand aller tijden?

Het is misschien nog aan de vroege kant om deze uitspraak te doen, maar met de langdurige hitte en zonnige verwachtingen in het vooruitzicht gaat juli 2018 sowieso hoge ogen gooien. Het meest waarschijnlijk is dat we ergens tussen de 320 en 350 zonuren uitkomen tot en met 31 juli. De zonnigste maand tot nu toe is mei 1989. In die maand scheen de zon gemiddeld over de Benelux 330 uur. Er is dus een gerede kans dat we dit gaan overtreffen.

Neerslagtekort binnenkort hoger dan 1976

We werpen ook nog even een blik op de extreme droogte. Aan het einde van deze maand komen we hoogstwaarschijnlijk boven het neerslagtekort van 1976 rond deze tijd uit. Dat de droogte nu zo snel verergert komt door een aantal zaken die elkaar in de hand werken. Om te beginnen is er de krachtige julizon die op een zonnige dag gemakkelijk water doet verdampen. Maar naast dit alles krijgen we volgende week ook nog eens te maken met extreem hoge temperaturen.

Tenslotte is de voorgeschiedenis extreem droog, aangezien er al maanden nauwelijks significante neerslag valt. Daardoor is de grond al helemaal uitgedroogd. Dit tezamen zorgt ervoor dat er veel meer verdampt dan de gebruikelijke 5 millimeter op een zonnige julidag (wat normaal is). De huidige droogte is een effect dat zichzelf als het ware versterkt.

neerslagtekortverw
Verwachting van het neerslagtekort in Nederland. De rode lijn van 1976 passeren we al zeer gauw. (KNMI)

Voor boeren beginnen het vervelende tijden te worden. Op steeds meer plekken worden beregeningsverboden ingesteld. Voor de toeristische sector en vakantievierders is het mediterrane weer daarentegen een welkom cadeautje zo midden in de zomervakantie!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

4 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen