2

Seizoensverwachtingen. Ieder jaar opnieuw zien we ze opduiken op het internet. Daarom beginnen we dit artikel met de nodige nuance. We projecteren hier de laatste uitdraai van het Europees weermodel ECMWF. Dit is het beste weermodel ter wereld en wordt door veel meteorologen dagelijks gebruikt. Er zijn ook nog andere weermodellen beschikbaar, dus enig vergelijk is aan de orde. Om het éénvoudig te houden bespreken we de laatste seasonal forecast voor de maanden juni, juli en augustus.

Winterse weerkaarten komen te laat

In het voorjaar maakt de zon en de opwarmende luchtsoort een einde aan het winterseizoen. Afgelopen winter heeft ons weinig gebracht in termen van sneeuw en vrieskou. In december en tijdens januari/februari bleef dat vaak beperkt tot enkele schermutselingen.

De opwarming in de stratosfeer in februari 2023 kwam eigenlijk te laat om een significante impact te veroorzaken op Europa. De winterse weerkaarten werden eind maart en begin april 2023 niet verzilverd.

We herkennen winterse weerkaarten begin april 2023. Een hogedrukgebied breidt zich uit naar Scandinavië terwijl lagedruk actief is boven Griekenland. Een noordoostelijke luchtstroming wordt op gang gebracht. Dit zijn de effecten van een eerdere opwarming in de stratosfeer.

Blob van hogedruk tijdens zomermaanden

Het Europees weermodel ECMWF laat er voor komende maanden weinig gras over groeien. De nieuwste seasonal forecast die gepubliceerd werd op 5 april 2023 toont een afwijking van de hogedruk boven de Lage Landen. De afwijking is positief wat zoveel betekent als een grotere kans op hogedruk in onze contreien.

Met een zeer droge voorgeschiedenis boven het Iberisch Schiereiland (Spanje, Portugal) kan dat uitbraken van extreme hitte veroorzaken. Mocht het boven Frankrijk voldoende vochtig blijven door neerslag, dan kan dit eveneens gepaard gaan met fel onweer.

Dit weerkaartje van ECMWF illustreert de seasonal forecast. Over een groot deel van Europa lijkt hogedruk dominant te gaan worden. De kern van het hogedrukgebied zou zich vestigen boven de Lage Landen. Veel zon, droge omstandigheden en mogelijk zeer hoge temperaturen zijn dan mogelijk.

La Niña verdwijnt, El Niño komt opzetten

Afgelopen jaren was er ten westen van Zuid-Amerika een overwegende koude zeestroming actief. We spreken van La Niña. De laatste berekeningen van supercomputers laten die koude zeestroming nu verdwijnen en vervangen worden door een warme zeestroming. We spreken dan over El Niño.

Positief effect van een El Niño is dat de hurricane-activiteit wordt onderdrukt in de Atlantische Oceaan. Er komt namelijk teveel windschering te staan waardoor orkanen uit elkaar worden getrokken.

De transitie van La Niña naar El Niño is zeer duidelijk te zien in deze prognose van het Europees weermodel ECMWF. Tijdens de zomermaanden evolueren we zelfs naar een afwijking van 2°C.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken