9 maart 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De koele fase van het ENSO-klimaatpatroon, La Niña, is ten einde gekomen. Na anderhalf jaar is het oceaan-atmosfeer systeem in de tropische Stille Oceaan neutraal geworden. De verwachtingen zijn nu dat neutrale condities overheersen tijdens de lente en zomer en dat we na de zomer evolueren naar een El Niño situatie met mogelijk record hoge temperaturen op aarde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

La Niña duurde zeer lang

De meest recente metingen van de temperatuur van het zee-water aan de oppervlakte in het zogenaamde Niño-3.4-gebied (belangrijkste gebied voor La Niña en El Niño) bedroeg -0.2°C ten opzichte van het langetermijngemiddelde. De laatste maandelijkse waarde was -0.4°C. De drempelwaarde voor La Niña is koeler dan -0.5 °C, dus we kunnen zeggen dat het oceaanoppervlak nu niet meer in La Niña staat is. Neutrale omstandigheden zijn aangebroken.

La Niña in de 3.4 regio is niet meer. De afwijking > -0.5°C. (NOAA)

In de atmosfeer zien we voorlopig wel nog steeds aanwijzingen voor een door La Niña versterkte Walker-circulatie. Dit zorgt voor meer regen en wolken dan gemiddeld boven Indonesië en minder boven de centrale Stille Oceaan. Tegelijk zien we ook nog steeds versterkte passaatwinden.

Maar zonder de koelere zeeoppervlakte, die kenmerkend is voor La Niña, zal dit patroon de komende weken afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Met andere woorden, we kampen nu nog met de naweeën van La Niña. De afgelopen La Niña was zeer lang en had grote gevolgen op het Wereldweer, maar die lijken nu dus ten einde te komen.

Komt El Niño in 2023?

De klimaatmodellen zijn ervan overtuigd dat de omstandigheden neutraal zullen blijven tot en met de lente. Dit betekent dat de tropische Stille Oceaan geen rol zal spelen in het wereldklimaat. Het ontbreken van El Niño of La Niña betekent dat er geen echte invloed is van de Stille Oceaan om de wereldwijde atmosferische circulatie in beweging te zetten en de seizoensgebonden klimaatpatronen te beïnvloeden.

Veel van de klimaatmodellen voorspellen nadien een overgang naar El Niño ergens later dit jaar, kort na de zomer. De ‘maar’ in het verhaal is dat de lente traditioneel de periode is met de laagste betrouwbaarheid voor lange termijn verwachtingen. Een overgang naar El Niño is dus absoluut nog geen zekerheid, met kansen rond 60% tegen de herfst.

Uit de historische meetreeks weten we dat El Niño meestal gepaard gaan met de hoogste temperaturen op aarde, terwijl het bij La Niña gemiddeld wat koeler is. Dat is waarschijnlijk waarom we de afgelopen jaren geen globale temperatuurrecords gebroken hebben, ondanks de klimaatverandering. Dit zou met de aankomende El Niño dus wel kunnen veranderen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken