0

Mensen die in het zuidwesten van Europa wonen moeten zich opmaken voor een heuse hitte-opstoot. Diverse weermodellen bevestigen al enkele dagen een zorgwekkende trend van extreme temperaturen in het zuiden van Portugal en Spanje. Komende dagen groeit de optie op extreme hitte tot wel 44°C. Inwoners van de regio zijn natuurlijk al het één en het ander gewoon in hartje zomer, maar het feit dat dit nu al in de lente mogelijk is, fronst bij een aantal wetenschappers de wenkbrauwen.

  • Volg ons op Facebook met 150.000 andere fans!
  • We zijn ook actief op Twitter!

Bel van hogedruk

Het signaal van de extreme hitte-opstoot moeten we zoeken in de hoogtekaarten van de weermodellen. Zo zijn er hoogtekaarten beschikbaar op 500 hPa. Daar zien we overduidelijk een sterk hogedrukgebied tot ontwikkeling komen. Dankzij de interactie met een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan kan het hogedrukgebied zich volpompen met warme lucht die in alle luchtlagen verder kan opwarmen.

Op de hoogtekaarten van GFS herkennen we lagedrukgebieden (L) en het hogedrukgebied (H). De positionering over het zuiden van Europa zorgt voor extreme hitte in delen van het Iberisch Schiereiland.

Zo zal er op 850 hPa-hoogte een warme luchtbel ontstaan van 27°C. Voor Spaanse normen mag je daar ongeveer 14 tot 16°C bij optellen om de grondtemperatuur te weten te komen. Verschroeiend heet dus!

Op vrijdag 20 mei 2022 komt een luchtbel met extreme temperaturen op 1499 m hoogte richting het zuidwesten van Europa. Aan de grond wordt het op veel plaatsen tot 40°C warm.

Hoe heet wordt het in Spanje komende dagen?

Als bovenstaande weermodellen voet bij stuk houden, dan kunnen de absolute temperatuurrecords voor Spanje in gevaar komen. Delen van Andalusië kunnen richting het weekend lokaal een 40 tot 44°C aantikken. Voor de maand mei zijn dat zeer hoge tot zeldzame waarden. Omdat de lucht vanuit het zuidwesten komt, moet ook opnieuw rekening gehouden worden met stof en zand uit de Sahara. Mogelijk dat ook de Benelux daar later deze week mee te maken krijgt.

Maxima op donderdag op veel plaatsen boven 35°C
Op vrijdag is een verzengende 40°C en meer niet uitgesloten.
Ook op zaterdag kunnen er kwikstanden tot 40°C gehaald worden.

Ondanks geen hitte, geen hittegolf in Spanje

Veel mensen zullen dit raar vinden, maar deze opstoot van extreme hitte zal niet binnen de criteria vallen van een hittegolf. De Spaanse weerdienst kiest ervoor om deze definitie enkel te gebruiken in de zomermaanden juli en augustus en dan moet de maximumtemperatuur ook nog eens bij de 5 hoogst gemeten temperaturen ooit zitten. Een atypische benadering dus als we het vergelijken met de definitie van een hittegolf in België en Nederland.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen