77

Afgelopen dagen stonden in het teken van relatief droge vrieskou. Dankzij de aanvoer van koude lucht uit noordelijke richtingen en stationaire hoogtekou bleef de temperatuur overdag vaak rond het vriespunt schommelen. In de avond en nachtperiode werd het al snel erg koud met op sommige plaatsen strenge vorst. Zo werden in de Belgische Ardennen meermaals kwikstanden gerapporteerd tot -15°C of lager. Komende tijd verandert het weerbeeld drastisch en dat lijkt zondagavond 18 december gepaard te gaan met een kans op zware ijzel. Hoe dat komt, leggen we graag uit in dit artikel.

Warmere lucht op hoogte

Wanneer een koude periode wordt afgesloten en de zachte lucht haar intrede doet, spreken we meestal van een klassieke dooi-aanval. Kortstondig kan winterse neerslag vallen in de vorm van (smeltende) sneeuw vooraleer de neerslag transformeert in een volledig vloeibare component. Op zondag aanstaande zien we een gelijkaardige situatie, ware het niet dat op enige hoogte al veel vroeger warmere lucht binnenkomt. Hierdoor blijft het aan de grond nog koud met zelfs vriestemperaturen aan de bodem.

Zondagavond schommelt het kwik op veel plaatsen in de Benelux nog rond het vriespunt. Aan de bodem en zeker bij het binnensijpelen van de bewolking overdag blijft het quasi vriezen.

Dit levert dus een groot probleem op. De neerslag valt initieel als sneeuw in de hoogste luchtlagen, zal daarna transformeren als regen en valt uiteindelijk als ijzel op de bevroren ondergrond. Alle fijnmazige weermodellen met een hoge nauwkeurigheid sturen aan op regenval en dus kans op ijzel!

Zondagavond komt vanuit het ZW een neerslagzone binnen. Deze gaat gepaard met regenval. In combinatie met een bevroren ondergrond kan dat spekgladde wegen veroorzaken.
  • Welke fronten bestaan er in de meteorologie?

Wanneer is de hoogste kans op ijzel actief?

Volgens de nieuwste weergegevens zien we de kans op ijzel vanuit het zuidwesten groeien tegen zondagavond. Onze weerman Nicolas zal op zaterdag een extra weervideo plaatsen op het Youtubekanaal. Wil je deze niet missen, dan kan je gratis abonneren via deze link. De neerslagzone verplaatst zich in de nacht naar maandag geleidelijk richting het noordoosten waardoor ook de andere gebieden in België, Luxemburg en Nederland moeten rekening houden met winterse ongemakken.

Na de ijzel, tijd voor een terrasje?

Alle gekheid op een stokje! Het einde van de toch wel vrij stevige winterprik lijkt volgende week te resulteren in een opstuw van gezonde zeelucht vanaf de Atlantische Oceaan. Daarmee wordt er ook meer windenergie opgewekt en zullen de energieprijzen wellicht stabiliseren. De zachte lucht wint ook heel wat terrein in Europa waardoor ook elders de stroomprijzen zullen dalen. Op veel zon hoeven we echter niet te rekenen want Atlantische regenzones trekken regelmatig van west naar oost over Europa.

Het Amerikaans weermodel maakt het op 23 december 2022 helemaal bont met kwikstanden tussen 10 en 15°C. Het is uiteraard nog ver, dus we moeten deze prognose nog nuanceren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken