3

In de nacht van zondag op maandag moeten we rekening houden met temperaturen die op grote schaal in de Benelux onder het vriespunt duiken. Hiermee is een eerste winterprik op komst die mogelijk ook gladde wegen kan veroorzaken. Er wordt door diverse weermodellen namelijk mist berekend die lokaal kan aanvriezen. Wie wacht op sneeuwval moet nog eventjes geduld hebben. De neerslagsignalen zijn beperkt en/of de bovenlucht is niet koud genoeg voor winterse neerslag.

Eerste winterprik kan gepaard gaan met een ijslaagje op heel wat auto’s.

Eerste winterprik in 2020

Op meerdere plaatsen vrieskou

Op de weerkaarten zien we een dominant hogedrukgebied met kern ter hoogte van de Azoren. Over het oosten van Europa zien we dan weer een koudeput rondtollen. De Benelux vertoeft in een rustig vaarwater waardoor er steeds kans is op lage bewolking die mogelijk langdurig kan blijven hangen. In de nacht van zondag op maandag blijft de rustige situatie aanhouden en stijgt opnieuw de kans op aanvriezende mist. Het is dan ook niet uitgesloten dat er een lokale rijmplek ontstaat met gladheid tot gevolg.

Het Amerikaans weermodel GFS laat een hogedrukgebied ten westen van de Benelux zien (rode cirkel). Ten oosten van onze contreien zorgt een lagedrukgebied of een koudeput voor vrieskou en sneeuwval. Merk het lagedrukgebied op ten NW van Marokko.

Startproblemen bij diverse auto’s

Diverse weermodellen laten morgen de temperaturen in de ochtend dalen richting -3 tot -5°C. Deze eerste vrieskou kan problemen veroorzaken wanneer u de wagen zal starten. Hou rekening met volgende tips om startproblemen bij winterse condities te minimaliseren:

  1. Indien mogelijk, plaats uw wagen in een garage wanneer in het weerbericht vrieskou wordt aangekondigd.
  2. Zorg ervoor dat er een beschermhoes op de voorruit ligt om het krabben te voorkomen. Dat versnelt het proces om richting het werk te vertrekken.
  3. Schakel alle energieverbruikers uit wanneer u de motor start. Doet u dit niet, dan heeft de auto veel energie te kort waardoor deze weigert te starten. Controleer in aanvang naar het winterseizoen ook de gezondheid van uw accu.
  4. Doet u relatief korte afstanden tijdens het winterseizoen? Dan is de kans op startproblemen bij een forse winterprik een stuk groter. Om de accu voldoende op te laden is het rijden van een langere afstand aan te raden.
  5. Zijn wij nog tips vergeten? Deel ze onderaan dit artikel!

Wanneer krijgen we sneeuwval?

Veel winterliefhebbers zijn natuurlijk al blij dat er nog eens vrieskou komt opzetten, maar willen vooral ook sneeuwval van betekenis. Op de vraag wanneer dat we sneeuw krijgen is éénvoudig te antwoorden. De weersverwachting voor sneeuw is momenteel niet rooskleurig. We bevinden ons in een rustige omgeving met dominante hogedrukgebieden.

Wil je niet wachten op de eerste sneeuwbuien? Haal dan nu alvast je sneeuwschop in huis om snel en efficiënt sneeuw te ruimen! ⛄

Het Amerikaans weermodel krijgt bijstand van andere weermodellen met bovenstaande weerkaart. Een omvangrijk lagedrukgebied nestelt zich eind volgende week boven het UK met daar kans op sneeuw. De Benelux bevindt zich helaas aan de andere zijde waar weinig kou voorradig is en de neerslag wellicht allemaal als regen zal vallen.

Na het weekend neemt op het einde van de week de kans op lagedruk toe, maar de locatie van deze lagedrukgebieden is niet goed voor sneeuwval in de Benelux. In de brongebieden (Scandinavië, regio’s ten oosten van de Benelux) is tevens ook weinig kou voorradig om de luchtsoort voldoende af te koelen. Ondanks mooie weerkaarten moeten we nog even geduld uitoefenen vooraleer we sneeuw kunnen verwachten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen