6 augustus 2022 - 3 min. lezen
102 reacties 102

De weermodellen toveren indrukkwekkende weerkaarten voor de komende 7 tot 10 dagen. Hogedrukgebieden houden ons in de greep en zullen ervoor zorgen dat het kurkdroog zal blijven met steeds verder oplopende temperaturen. Op basis van wat er nu voorligt is het zelfs groot dat we een eerste officiële hittegolf gaan krijgen. Goed nieuws voor de natuur en de landbouw is het alvast niet, want het is en blijft kurkdroog. De extreme droogte wordt daarmee verder aangescherpt.

Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Bekijk het weerbericht voor de komende dagen

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hogedrukgebieden nemen heft in handen

De komende week zullen hogedrukgebieden zegevieren. Verschillende drukkernen zoeken verbinding met elkaar en vormen als het ware een hogedrukbastion boven grote delen van Europa. Geleidelijk zullen de hogedrukgebieden zich ook volpompen met warmere lucht van subtropische oorsprong. Daardoor kunnen de temperaturen steeds verder oplopen in de loop van de week.

Zomers warm, later zelfs tropisch

Zondag zien we nog aangename temperaturen doordat de wind nog uit noordelijke richtingen waait. De maxima komen uit rond 19 à 21°C in het noorden en tussen 20 en 25°C elders. Er is veel ruimte voor de zon, vooral in het zuiden en in België, in het noorden zijn er wat meer (stapel)wolken. De wind waait uit noordelijke tot noordoostelijk hoek, verder naar het noorden is de wind noordwestelijk. Aan zee waait er een matige zeebries.

Maandag klimt het kwik al wat hoger en bereiken we op veel plaatsen al zomerse temperaturen van 23 tot 27°C bij veel zonneschijn. In het noorden en aan de kust is het wat frisser doordat er opnieuw een zeebries zal opsteken van over zee. Boven delen van Nederland zal er ook wat meer lage bewolking overtrekken met momenten, door een zwakke storing die stilaan oplost.

Dinsdag en woensdag loopt het kwik nog verder op en gaan we geleidelijk naar maxima tussen 25 en 30°C. Ook dan wordt het aan zee wellicht altijd net iets minder warm door het opsteken van een zeebries uit noord tot noordoost. De zon zal overuren boeken.

Eerste officiële hittegolf in de maak

Het warme en standvastige zomerweer staat eensgezind op de weerkaarten. Zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel tonen verder oplopende temperaturen in de loop van volgende week met zelfs uitschieters naar en boven de tropische grens van 30°C. Veel berekeningen gaan zelfs richting de 35°C. Op basis van de huidige temperatuurpluimen ziet het er ook naar uit dat we afsteven naar een eerste officiële hittegolf, misschien wel een landelijke. Dat scenario krijgt immers bijval in beide weermodellen. Neerslag zien we alvast tot en met volgend weekend niet verschijnen in de berekeningen. De droogte, die overigens nu al extreem is, zal dus nog verder worden aangescherpt.

Beide mechanismen versterken elkaar echter… Bij droge omstandigheden wordt nagenoeg alle energie van de zon aangewend om de bodem op te warmen en is er weinig of geen verdamping van bodemvocht (wat warmte onttrekt aan de omgeving). En door de hoge temperaturen, in combinatie met veel wind, droogt de bodem bovendien alsmaar verder uit. Het is daarom niet verwonderlijk dat de temperaturen snel naar 30°C en meer kunnen gaan, zelfs al is de lucht niet zo heel warm van oorsprong.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken