31 augustus 2021 - 4 min. lezen
99 reacties 99

Het aantal tropische dagen in de Benelux is deze zomer zeker niet hoog. De Bilt haalde één tropische dag, Ukkel zelfs nul. Ook het begin van september laat voorlopig geen zomerse of tropische dagen toe. De zon is de eerste dagen wel af en toe van de partij, maar vanaf zondag wordt het opnieuw wisselvallig met regen en/of buien. Misschien dat een tropische cycloon de weerkaarten door elkaar kan schudden…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig en droog weer door hogedrukgebieden

Een blik op de Europese weerkaart leert ons dat een hogedrukgebied, gepositioneerd ten westen van het Verenigd Koninkrijk, voor rustig en grotendeels droog weer zorgt in de Benelux. We liggen echter aan de “verkeerde” kant van het hoog waardoor van over de Noordzee relatief frisse zeelucht en aardig wat wolken worden aangevoerd. Dit resulteerde de afgelopen dagen in veel wolken en af en toe wat motregen.

Tussen een hogedrukgebied en lagedrukgebied stroomt koele zeelucht over de Benelux.

Weersverwachting komende dagen

De volgende dagen verlopen grotendeels droog en geleidelijk kan ook de zon meer haar stempel drukken op het weerbeeld. Het hogedrukgebied breidt zich iets uit richting onze omgeving, waardoor de stroming meer noordoost wordt in plaats van noord. Op die manier kan drogere en iets zachtere landlucht binnensijpelen.

Een uitloper van het hogedrukgebied zorgt voor een wind uit het noordoosten met iets drogere lucht.

Woensdag start met lage wolken en het duurt een tijdje vooraleer de zon de wolken kan wegbranden. Vooral in het westen kan het ochtendgrijs hardnekkig zijn. De temperatuur blijft daardoor nog iets achterwege met maxima rond 20 graden. Komt de zon er sneller door, dan kan de temperatuur nog iets hoger klimmen, komt ze niet of nauwelijks door, dan blijft het kwik onder de 20 graden.

  • De zonneschijnduur kan op onze website gevonden worden onder weerkaarten en het kopje zon!
Woensdag liggen de temperaturen, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn, rond 20 graden.

Donderdag is de kans op ochtendgrijs beperkt en kan de zon uitbundig schijnen, afgezien van enkele stapelwolken. De temperatuur veert op richting 22, lokaal 25 graden. Ook vrijdag wordt het warm met temperaturen rond 22 à 23 graden met minder stapelwolken dan donderdag, rustig en droog weer dus!

Wisselvallig vanaf zondag?

Vanaf zondag wordt het een stuk onzekerder op de weerkaarten. Een lagedrukgebied vanuit het westen probeert het Europese vasteland in te nemen, maar een rug van hogedruk vertraagt dit proces. De weermodellen verschillen nog sterk. Het Amerikaanse weermodel laat het lagedrukgebiedje snel naar onze contreien komen met op zondag vanuit het zuidwesten al enkele regen- en/of onweersbuien. De zachte lucht (maxima rond 22 graden) blijft wel in onze omgeving.

Wisselvallige episode bij GFS door de nabijheid van een lagedrukgebied.

Bij het Canadese weermodel (GEM) biedt het hogedrukgebied veel meer weerstand waardoor het lagedrukgebied onder het hoog doorschuift. In dat geval zou enkel het westelijke en zuidelijke deel van België neerslag krijgen. Het blijft daarbij ook relatief warm.

Het Canadees weermodel GEM is een stuk droger voor de Benelux.

Het Europese en in mindere mate ook het Britse weermodel laten nog een andere situatie zien waarbij het lagedrukgebied tot stilstand wordt gebracht voor het Verenigd Koninkrijk. Een trog probeert eveneens uit te zakken richting Spanje. Aan de voorzijde hiervan kan WAA optreden met zachte of hete lucht tot gevolg, maar deze blijft net buiten de Benelux. Dit proces weerspiegelt zich ook in de weerpluim van het Europese weermodel, maar deze optie is in de minderheid als het gemiddelde wordt bekeken. Daar zien we immers dat het koufront snel doortrekt.

Weerpluim

De bovengenoemde onzekerheid wordt ook duidelijk zichtbaar in de weerpluim. Eerst is er de zekerheid tot en met zaterdag waarbij het droog blijft en geleidelijk ook temperaturen rond 22/23 graden. Vanaf zondag neemt de spreiding van de temperatuur dan toe waarbij er verschillende leden zijn met temperaturen boven 25 graden (zachte tot hete lucht kan ons wel bereiken). Er zijn ook heel wat leden die het laten afkoelen met temperaturen rond of onder 20 graden (koufront passeert). Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Weerpluim Zuid-Nederland

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken