19 januari 2021 - 6 min. lezen
400 reacties 400

Afgelopen weekend kreeg de Benelux voor de eerste keer te maken met algemene sneeuwval. De sneeuwlaag bleef beperkt maar de liefhebbers van winterweer en sneeuw konden zeker hun hart ophalen. Deze week zwaait een heel ander weertype de plak. Nabijgelegen lagedrukgebieden zorgen voor dynamisch weer met regen, wind en boterzachte temperaturen. De winter verdwijnt tot volgend weekend volledig op de achtergrond.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Winterprik ten einde

Het was alle hens aan dek vorig weekend met een sneeuwzone die van west naar oost overtrok. De meeste verse sneeuw viel in het zuidwesten van Vlaanderen en langs de grens met Frankrijk. Naarmate de sneeuwzone zich oostwaarts bewoog nam de intensiteit (snel) af. Uiteindelijk werd het wel overal wit (zie bovenstaande kaart). Voor de winter- en sneeuwliefhebbers was het genot van korte duur. Zondag trad de dooi razendsnel in, waardoor de sneeuwlaag echt zeer kortstondig bleek.

In de Ardennen bouwde het sneeuwdek zich op tot lokaal 30-40 cm. En ook vandaag spartelde de winter in de Ardennen nog een beetje tegen. Zo viel er tijdens dinsdagvoormiddag nog sneeuw boven 500-600 m. Echter, ook in de Ardennen komt de winterprik ten einde en zal de sneeuwlaag komende dagen afnemen. Dooimist zal dan ook vaak aanwezig zijn op de hoogste toppen.

Zachte en wisselvallige week

Deze week is het heel andere koek. Een lagedrukgebied bevindt zich ten noordwesten van de Benelux, waardoor een zachte luchtstroming uit het zuidwesten het weerbeeld bepaalt. Met regelmaat worden er frontale zones aangevoerd waardoor de hemelsluizen vaak helemaal openstaan. De temperatuur zijn boterzacht met maxima die steevast dichtbij +10°C liggen.

Zachte lucht wordt Europa binnengeblazen vanaf het zuidwesten.

Bovendien zal het lagedrukgebied aan de linkeruitgang van een jetstreak fors uitdiepen tegen donderdag. Dat levert dan felle rukwinden op tot 100 km/u (en meer!). Van dynamisch weer gesproken …

Een lagedrukgebied ten noordwesten van de Benelux bepaalt komende dagen het weerbeeld. (Wetterzentrale)

Felle rukwinden

Komende dagen staat er elke dag een vrij krachtige wind uit ZW tot Z. Echter, vooral donderdag lijken er tijdens de passage van een koufront (‘s morgens) felle rukwinden mogelijk. Langs de kust zou 100 km/u zeker haalbaar zijn, maar ook landinwaarts lijken de windstoten te kunnen oplopen tot 90 km/u. Sommige weermodellen berekenen zelfs 100 km/u in het binnenland, maar dat wachten we nog even af. Van dynamisch weer gesproken …

Donderdag wordt een zeer winderige dag!

Volgend weekend kans op sneeuw

Vrijdag en tijdens het weekend schuift het lagedrukgebied ten noorden van de Benelux naar het oosten. Aan de westkant van dit laag bereikt een portie polaire lucht dan de Benelux. Dit betekent dat de temperaturen meerdere graden moeten inleveren en dat, jawel, de kans op sneeuw/winterse neerslag opnieuw toeneemt.

Tijdens het weekend bereikt polaire lucht de Benelux. (Wetterzentrale)

Dat zal zeker het geval zijn in de Ardennen, maar mogelijk ook in de lage en het midden van de Benelux. We zien immers dat de nulgradengrens aan de achterkant van het secundaire laag (aangeduid met L) immers daalt tot 300-500 m. Dat is laag genoeg om bij voldoende intensiteit isothermie zijn werk te laten doen en de sneeuwvlokken tot aan het oppervlak te kunnen krijgen. Het is echter een precaire situatie die komende dagen ongetwijfeld nog zal veranderen. Sneeuw voorspellen is immers niet gemakkelijk!

Aan de achterzijde van een secundair laag neemt de kans op sneeuw tijdens het weekend toe. (Wetteronline)

Lange termijn

Wie de pluim bekijkt ziet dat het winterse weer zich niet zal doorzetten. Volgende week wordt het snel zachter. Dat komt omdat de hogedrukrug boven de Atlantische Oceaan snel wordt platgewalst door een zonaliserende straalstroom.

Volgende week wordt er weer zachtere lucht aangevoerd. (Wetterzentrale)

Bijgevolg komt de Benelux terecht in een transportband van maritiem subtropische lucht. Een versterkend Azorenhoog dat opschuift richting Spanje zal Koning Winter zeker niet helpen. Onderstaande pluim toont dat we tegen het weekend evolueren naar normale temperaturen. Volgende week wordt het weer wat zachter.

Pluimverwachting ECMWF.

Winterhoop in februari

Langdurig winterweer staat nog niet meteen op de planning. Alle hoop dan maar op februari? De lange termijn verwachtingen zien er wel graten in. Zo lijkt het dat het koude bastion boven Scandinavië begin februari meer naar het zuiden lijkt te zakken, waardoor ook de straalstroom een meer zuidelijke koers zal innemen. De kans op koudere temperaturen neemt dan meteen toe in de Benelux.

Interessante ontwikkelingen in de stratosfeer

Bovendien tekent er zich (opnieuw) een interessante ontwikkeling af in de stratosfeer. De Polar Vortex is afgelopen 2 weken al meermaals verstoord en dat lijkt eind januari – begin februari opnieuw te gebeuren. Het zou zomaar kunnen dat de gemiddelde zonale winden op 10 hPa hoogte en boven 60°N opnieuw oostelijk worden. Bovendien tonen de weerkaarten voor deze perturbatie geen verplaatsing naar Siberië, maar een echte split waarbij de hoofdvortex boven Canada komt te liggen. Dat is meestal gunstiger voor kouder weer in West-Europa… Bovendien lijkt de MJO index naar 6-7 te gaan. Dit verhoogt de kans op een trog in het oosten van Noord-Amerika en een rug op de Atlantische Oceaan en is gunstig voor winterweer in West-Europa. Extra info over de MJO via dit artikel.

Gevolgen van de MJO-fases op het luchtdrukpatroon. (NOAA)

Momenteel zien we immers dat de stratosfeer wel degelijk gekoppeld is aan de (top van de) troposfeer en het patroon van de TPV een quasi kopie is van de SPV.

Stratosfeer en de top van de troposfeer lijken goed gekoppeld. (Vrije Universeit van Berlijn)

Conclusie? Komende dagen krijgen zowel de winter- als herfstliefhebbers leuke kaarten voorgeschoteld. We krijgen namelijk storm- en sneeuwkansen. Voor de lenteliefhebbers is het nog even wachten. Alles op zijn tijd zeker …

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken