819

Na de winterse perikelen op donderdag voor het zuidwesten van België, lokaal ook elders in België, naderen we een nieuwe weersituatie met sneeuw voor heel wat meer regio’s. Weermodellen zijn het al enkele dagen eens over een sneeuwzone op zaterdag 16 januari. Voor sommige streken is er op die manier al meer winter geweest dan vorige winter. In dit artikel ontdek je waar en wanneer het zal sneeuwen. Sowieso is er sneeuwpret voor iedereen verzekerd, want de nacht naar zaterdag verloopt koud!

Sneeuwzone vanuit het westen

Weermodellen laten een warmtefront naderen vanuit het westen. Traditioneel is dat de voorbode van zachte lucht. Dan zou u gaan denken dat het niet kan sneeuwen, maar dankzij een koude voorgeschiedenis is de onderste luchtlaag nog koud genoeg op zaterdag voor winterse neerslag. Daar bovenop beweegt een warmtefront vrij traag waardoor de sneeuw enkele uren kan aanhouden. Op sommige plaatsen in België, Nederland en Luxemburg zal het sneeuwtapijt aandikken tot 5 cm of meer.

  • Sneeuw te melden op zaterdag? Registreer je gratis op onze website en plaats je sneeuwmelding via deze pagina.

Weermodellen hebben een grote eensgezindheid voor de sneeuwsituatie op zaterdag. Dat betekent dat er veel vertrouwen is in het tijdstip en de activiteit van de sneeuwzone. De meeste weermodellen berekenen de sneeuw in de loop van de middag vanuit het westen. Langzaam trekt de sneeuw over de rest van de Benelux met overal een winter wonderland.

Net na de middag trekt de sneeuwzone van west naar oost over het land
Enkele uren later bedekt de sneeuwzone de volledige Benelux en is het overal opletten voor sneeuw en gladheid. Matig uw snelheid in het verkeer!

Hoeveel sneeuw kan er vallen op zaterdag?

Heel wat winter- en sneeuwliefhebbers willen liefst 1 meter sneeuw, maar we leven nog steeds in de Benelux waardoor we moeten tevreden zijn met sneeuw conform onze norm. Ondanks de mindere hoeveelheid moeten we weliswaar rekening houden met 2-5 cm op heel wat plaatsen. In de Ardennen dikt het sneeuwtapijt verder aan en gaan we lokaal opnieuw naar 40 cm. We adviseren om te profiteren van de winterse wereld, want richting de avondperiode transformeert de laatste sneeuw opnieuw in regen. Er kan dan ook tijdelijk ijzel ontstaan vanwege een bevroren ondergrond. Dat houden wij sterk in de gaten!

Berekening van het Nederlands weermodel HARMONIE

Waarschuwingskaart voor sneeuw

Omwille van de combinatie sneeuw en gladheid werd momenteel gekozen voor een level 1 en level 2. Afhankelijk van de realiteit op zaterdag kan er gekozen worden voor een upgrade. Momenteel berekenen de meeste weermodellen de focus van sneeuw op het westen van België. Daar kan lokaal 5-10 cm sneeuw vallen. Meer richting het binnenland verzwakt de sneeuwzone een fractie, maar ook daar zijn hoeveelheden tot 5 cm niet uitgesloten!

Op dit moment verkiezen de weermodellen het westen van België met de sneeuwkansen. Elders kan er tussen 2-4 cm sneeuw vallen.

Foto’s topic: Greet Velghe (Heist-aan-zee)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

55 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen