26 februari 2023 - 4 min. lezen
1 reacties 1

In ons gematigde zeeklimaat, en zeker binnen de context van de opwarming van de Aarde, lijkt de kans op een stevige en koude winter steeds zeldzamer te worden. De laatste jaren werden veelal gekenmerkt door kwakkelwinters waarin stevige vorst en sneeuw steeds minder en minder lijkt voor te komen. Maar komt deze indruk ook tot uiting in de statistieken? Is de duur van de winterperiode in onze regio afgenomen in de tijd? In onderstaande blog gaan we na hoe de duur van de winterperiode veranderd is door de jaren heen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Definitie van de “winterperiode”

Om na te gaan hoe de duur van de winterperiode door de jaren heen veranderd is, is het noodzakelijk om deze periode te definiëren. In dit artikel gaan we er van uit dat de winterperiode duurt tussen de dag met de eerste vorst tot de eerste dag met een maximale temperatuur van 15 graden.

Eerste dag met nachtvorst

Wanneer we kijken naar het tijdstip waarop gemiddeld gezien de eerste nachtvorst optreedt in het najaar, valt ons onmiddellijk iets op. Zowel voor Ukkel als De Bilt lijkt deze steeds later op het jaar op te treden. Tijdens het begin van de 20e eeuw viel de eerste vorst zo rond eind oktober voor De Bilt en begin november voor Ukkel.

Vandaag de dag zijn deze tijdstippen opgeschoven naar begin november voor De Bilt en half november voor Ukkel. De trend (aangeduid met de zwarte lijn in onderstaande grafieken) spreekt dan ook boekdelen.

Eerste dag in het najaar met nachtvorst te Ukkel. De zwarte lijn is de trend.
Eerste dag in het najaar met nachtvorst te De Bilt. De zwarte lijn is de trend.

Eerste dag met 15 graden

Ook wanneer we kijken naar het tijdstip met de eerste 15 graden in het voorjaar is een duidelijke trend waar te nemen. Begin vorige eeuw gebeurde dit gemiddeld gezien rond eind maart voor Ukkel en begin april voor De Bilt.

Tegenwoordig is dit eerder begin maart voor zowel Ukkel en De Bilt. Terwijl de eerste vorstdag steeds later optreedt, lijkt het hier zo te zijn dat de eerste lentedag duidelijk steeds vroeger in het jaar voorkomt.

Eerste dag in het voorjaar met 15 graden te Ukkel. De zwarte lijn is de trend.
Eerste dag in het voorjaar met 15 graden te De Bilt. De zwarte lijn is de trend.

Duur van de winterperiode neemt af

Wanneer we beide grafieken combineren, bekomen we de duur van de winterperiode doorheen de jaren. Aangezien vorst steeds later, en lentetemperaturen steeds vroeger voorkomen, is de duur van de winterperiode duidelijk afgenomen. Onderstaande grafieken tonen de duur van de winterperiode sinds 1901 voor Ukkel en De Bilt. De duur is afgenomen van ongeveer 140 (Ukkel) en 160 dagen (De Bilt) tijdens het begin van de 20e eeuw naar 110 (Ukkel) en 120 dagen (De Bilt) tegenwoordig.

De duur van de winterperiode in Ukkel sinds 1901. De zwarte lijn is de trend.
De duur van de winterperiode in De Bilt sinds 1901. De zwarte lijn is de trend.

Wordt de duur van de winterperiode nu steeds korter? Zoals hierboven duidelijk werd kunnen we concluderen van wel. Dagen met vorst komen steeds later voor op het jaar, terwijl lentetemperaturen steeds vroeger worden geregistreerd. Deze trend wordt waargenomen in zowel Ukkel als De Bilt. En dit is uiteraard in lijn met wat te verwachten valt door de opwarming van de Aarde

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen