Droog en zonnig voorjaarsweer, later wisselvallig?
De maand maart verliep tot nu toe uiterst droog en zonnig en ook de komende dagen komen daar nog wel wat zonne-uren bij. De komende dagen dalen de temperaturen geleidelijk. Of er daarbij ook neerslag wordt verwacht, kan je lezen in deze weersverwachting!
- De weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Droog, zonnig en zacht afgelopen maart
De cijfers van de afgelopen 24 dagen in maart spreken boekdelen. In zowel het officiële meetstation van België (Ukkel) als Nederland (De Bilt) was het zacht, droog en zonnig. We zetten even al wat voorlopige cijfers van de afgelopen maand op een rijtje. Tot en met 24 maart, had Ukkel reeds 187 uur zonneschijn. De Bilt doet daar nog een schepje bovenop met zelfs meer dan 200 uur zonneschijn. De normalen liggen respectievelijk rond 125 uur en 139 uur zonneschijn.
Ook wat betreft de neerslag is het vrij uitzonderlijk. Voorlopig staat het neerslagtotaal in Ukkel op 1,6 mm en op 1 mm in De Bilt. De normalen zijn respectievelijk 59.3 en 58 mm. De laatste dagen van maart kan er wat neerslag vallen, maar maart zal dus ruim te droog eindigen. De (gemiddelde) temperatuur ligt deze maand ook hoger dan normaal. Ook opvallend is de grote dagelijkse gang die steeds aanwezig was.
Weersverwachting komende dagen
Zaterdag start opnieuw, zoals de afgelopen dagen, zonnig met temperaturen tussen -1 en 5 graden. Vooral in het noorden van Nederland is echter wat nevel en/of mist mogelijk. Overdag klimmen de temperaturen opnieuw vlot voorbij de kaap van 15 graden, behalve in het noorden van Nederland. Daar komt in de loop van de dag een wolkenband opzetten en in combinatie met een noordelijke wind levert dit temperaturen rond 12 graden op. Het blijft wel overal droog.
Zondag start eerst nog met de restanten van deze wolkenband (vooral in België), maar geleidelijk breekt de zon overal door en wordt het wisselend bewolkt tot helder. De maxima klimmen nog steeds naar waarden van 15 graden, lokaal iets meer.
Maandagochtend start met ochtendgrijs, vooral in Nederland. Lokaal is daar ook nevel en mist bij. In de loop van de dag breekt het wolkendek open en lopen de temperaturen opnieuw op. Deze zijn echter sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Bij veel zon kunnen de maxima klimmen naar 18 graden. Blijft de zon wat achterwege, dan blijft het kwik steken tussen 10 en 12 graden.
Dinsdag sijpelt door een noordenwind koelere lucht en vocht naar de Benelux. Dit levert een mix van wolkenvelden en opklaringen op met temperaturen die de kaap van 15 graden waarschijnlijk niet meer halen, behalve in het uiterste zuiden van België. Daar blijven ze het langst in de zachtere lucht vertoeven, al is er wel grote onzekerheid tussen de weermodellen.
Weersverwachting op de langere termijn
Na dinsdag wordt het nog meer onzeker op de weerkaarten, zeker wat betreft de temperaturen. De twee grote weermodellen, het Amerikaanse en Europese, staan loodrecht tegenover elkaar. Bij het Amerikaanse weermodel wordt de meeste koude lucht ten noorden van ons de Atlantische Oceaan opgestuurd. Dit triggert een laagje ten noorden van het Verenigd Koninkrijk, waardoor de Benelux in een westelijke stroming komt te liggen met af en toe wat neerslag en met temperaturen tussen 10 en 15 graden. Het Europese weermodel daarentegen laat de kou veel zuidelijker uitzakken tot over onze contreien. Het lagedrukgebied ontstaat daardoor boven het Europese vasteland. Het gevolg is dat de temperaturen in de Benelux met moeite nog 10 graden aantikken en de neerslagkansen zijn ook kleiner… Onzekerheid troef!
Dit leidt ook in het weekend erna (2-3 april), bij de Ronde van Vlaanderen, tot grote contrasten. Bij het Europese weermodel is de afwijking op het 850 hPa vlak (temperaturen) zeer sterk onder nul. Dat wil zeggen dat de temperaturen op die hoogte ver onder normaal liggen. Bij het Amerikaanse weermodel liggen die net boven nul. Onzekerheid!
Weerpluimen
Ook in de weerpluimen is deze tweedeling goed te zien. In het Amerikaanse weermodel komt de koelere lucht iets later binnen (vanaf woensdag) en is de dip ook veel minder diep dan in het Europese weermodel. Aangevoerde polaire lucht van over de Atlantische Oceaan heeft immers tijd om op te warmen in vergelijking met aangevoerde lucht over land. Dit resulteert ook in verschillen met betrekking tot de neerslag. In het Amerikaanse weermodel zijn de neerslagsignalen nadrukkelijker aanwezig door de aanvoer van over zee. Na de koelere periode lijken de temperaturen snel terug omhoog te gaan. Het Amerikaanse weermodel gaat op 4 april zelfs opnieuw richting 15-20 graden. Ook in het Europese weermodel zijn er leden met die temperaturen, maar het overgrote deel ligt rond 10 graden. Met andere woorden: eerst nog droog en vrij zonnig, daarna neemt de onzekerheid toe en zeker wat betreft volgende weekend (zo ook de weersverwachting voor de ronde van Vlaanderen!)