15 april 2022 - 4 min. lezen
56 reacties 56

Na een eerste natte decade van april, is het weer op een week tijd volledig gekeerd. Van kil en koel voorjaarsweer, naar droog en aangenaam voorjaarsweer. De afgelopen dagen konden we al genieten van enkele prachtige dagen met maxima in de buurt van 20 graden. Ook de komende dagen lijken we op dit elan verder te gaan, al neemt de kans op een bui in de tweede helft van volgende week toe!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele weersituatie op de Europese weerkaart

Een gordel van hogedrukgebieden strekt zich uit van Spanje over de Benelux tot in Scandinavië. Tussen twee kernen bevindt zich een zeer zwakke frontale structuur. Deze structuur vormt de grens tussen wat koelere lucht uit het noordoosten en zachte lucht die nog uit het zuiden komt. Tevens staat er weinig wind en dat heeft deze vrijdagochtend ook voor lokaal mist gezorgd. Op de Atlantische Oceaan zijn verschillende storingen terug te vinden, maar deze bereiken ons niet.

Europese weerkaart van vrijdag 15 april

Dankzij die hogedrukgebieden krijgen we droog en aangenaam voorjaarsweer. Ook de komende dagen blijft dit zo. Het hogedrukgebied boven Scandinavië versterkt zelfs en zakt terug naar het zuiden. Op die manier kan opnieuw wat zachtere lucht uit het oosten en zuidoosten onze contreien bereiken, al ontstaat er wel een verschil tussen het noorden en zuiden van de Benelux!

Op zondag zorgt een krachtig hogedrukgebied voor droog weer
  • Belangrijk om te vermelden is dat de UV-index opnieuw toeneemt. Deze ligt steeds tussen 4-5. Goed insmeren is aangeraden!

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start nog lokaal met enkele wolkenvelden, vooral boven Nederland, maar deze lossen snel op. Elders is het reeds zonnig en dat blijft ook zo de volledige dag, buiten wat hoge wolkensluiers gerekend. Door een matige wind uit oostelijke richtingen, wordt er vooral in Nederland wat minder zachte lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 13 graden in Hoog-België en het noorden van Nederland tot 19 graden aan de Franse grens.

Op zondag (Paaszondag) verandert er weinig aan het weerbeeld. We krijgen een droge en aangename voorjaarsdag met veel zon en temperaturen die opnieuw hoger klimmen in het zuiden dan het noorden. De maxima liggen tussen 14 en 19 graden. In het voorjaar hebben de weermodellen vaak moeite met het bepalen van de juiste maxima, dus op onderstaande weerkaart mag een graad bijgeteld worden!

Maandag (Paasmaandag) is een kopie van zondag. Het wordt een droge en rustige dag met een briesje uit het zuidoosten. Aan de kust ontstaat een zeebries. De temperaturen kunnen nog iets hoger klimmen dan op zondag met maxima tussen 15 en 19, lokaal 20 graden.

Ook op dinsdag zou het nog zacht blijven met veel hoge wolkensluiers, al neemt de onzekerheid toe. Vanuit het westen probeert een zwak lagedrukgebied door te stoten naar het Europese vasteland. Gebeurt dit westelijk van de Benelux, dan is er geen vuiltje aan de lucht, gebeurt dit over de Benelux, dan kan de stroming tijdelijk westelijk worden met koelere lucht en regen. Aan zee blijft het sowieso koeler door een aanlandige wind. De maxima liggen dan, afhankelijk van het scenario, tussen 10 en lokaal 20 graden.

In de loop van dinsdagavond en de nacht naar woensdag kunnen enkele buien vallen, vooral over het westen van België. Dit is immers de regio het dichtst bij het lagedrukgebied. Na de passage van het lagedrukgebied, betert het weer opnieuw met meer zon.

Een klein lagedrukgebiedje zorgt voor tijdelijke wisselvalligheid

Weersverwachting op langere termijn

Het Amerikaanse weermodel laat gedurende de gehele verwachtingsperiode vaak temperaturen tussen 15-20 graden zien. Ook de neerslagkansen blijven beperkt, al lijkt er tegen volgend weekend wel wat onstabiliteit in de weerkaarten te komen. Ook het Europese weermodel toont hetzelfde beeld, al is het iets zachter. Het blijft grotendeels droog, maar vanaf de tweede helft van volgende week is een bui mogelijk! De hoeveelheden lijken wel beperkt te blijven.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Zomerverwachting 2024: heet en onstabiel?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
2

Nieuwe versie HARMONIE-weermodel gelanceerd

3 dagen geleden - 5 min. lezen