0

De meteorologische lente is officieel begonnen op 1 maart. De meteorologische winter is daarmee ten einde gekomen. Deze winter kende een sterk wisselend verloop. We hebben te maken gehad met veel verschillende weertypen en voor het eerst sinds 2013 kwam het deze winter weer eens op grote schaal tot een winterse week met sneeuw en vrieskou. Gemiddeld genomen doet het beeld van de winter van 2020-2021 wellicht anders vermoeden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

December was de zachtste maand

De meteorologische winter begon op 1 december 2020. De eerste dagen was het zacht en nat, daarna was er een periode met rustig weer. Het was koud, maar verder dan een lokale ijsdag kwam het niet. Na 10 december brak een herfstachtige periode aan met relatief hoge temperaturen en veel regen. Rond Kerstmis 2020 koelde het weer af, maar opnieuw was het niet écht koud door een noordwestelijke stroming. Die zorgde voor een aanvoer over het relatief warme water van de Noordzee. Op 27 december zorgde storm Bella voor een uurgemiddelde windkracht 9 aan de westkust. Daarmee was ze de enige officiële storm van de winter.

December verliep in totaal veel zachter dan gemiddeld. Ook viel er beduidend meer neerslag dan normaal en liet de zon zich relatief weinig zien.

Januari kende een wisselend verloop

Januari 2021 begon zoals december 2020 was geëindigd. De eerste 10 dagen was het relatief koud vanwege een oostelijke stroming. Echter werd het niet volop winters. Dat kwam doordat er geen kou op voorraad was in het oosten. Het verdere verloop van januari werd gekenmerkt door een afwisseling van perioden met een zachte zuidwestelijke stroming en korte winterse speldenprikjes. Deze periode verliep erg nat. Aan het einde van de maand lag de scheidslijn tussen warm en koud continu vlakbij de Benelux.

In zijn geheel verliep januari iets kouder dan gemiddeld. Er kwamen geen landelijke ijsdagen voor en het aantal vorstdagen lag dicht bij normaal. Verder viel op dat er vooral in het zuiden van Nederland, België en Luxemburg veel meer neerslag dan normaal was gevallen. Januari was net als december somberder dan normaal.

Februari 2021 was de maand van winter én lente

Februari begon zacht en nat maar op 6 februari veroverde koude lucht de Benelux. Dit ging gepaard met veel sneeuw en veel wind. Er trad op grote schaal sneeuwjacht op. Vanwege de grote impact van dit weertype werd code rood afgegeven. Bijgevolg kreeg het lagedrukgebied de naam Darcy. Na de sneeuwval bleef het nog koud tot de 14e. In De Bilt bleef de temperatuur een week lang onder nul. In Ukkel kwam het tot vier ijsdagen. Daarna was het de rest van de meteorologische winter zacht tot zeer zacht. Een week na de winterkou was het al recordwarm met veel zon. De temperatuur overschreed lokaal zelfs de kaap van 20°C op 24 februari.

Door de zeer zachte tweede helft van de maand verliep februari uiteindelijk ook net iets warmer dan gemiddeld. Daarnaast was de sprokkelmaand zonnig en vrij droog.

De winter 2020-2021 was vrij zacht

Als we alle drie de maanden in beschouwing nemen, was de winter in zijn geheel vrij zacht met in De Bilt (NL) een gemiddelde temperatuur van 4,4°C tegen 3,9°C in de nieuwe normaal. In Ukkel (BE) was de gemiddelde temperatuur de afgelopen winter 4,7°C tegen 4,1°C normaal.

Daarnaast was de winter 2020-2021 vrij nat. In De Bilt viel in totaal 238 mm tegen 216 in een gemiddelde winter. In Ukkel viel zelfs 264 mm tegen 229 normaal. Ook in Luxemburg verliep deze winter natter dan gemiddeld.

Qua zonuren verliep de winter in België normaal met 182 zonuren tegenover 180 normaal. In Nederland liet de zon zich iets vaker zien dan het gemiddelde.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen