14 juni 2019 - 3 min. lezen 47 reacties

Het jaar 2019 wijkt flink af van het bijzondere jaar 2018 waarin hoge druk de scepter zwaaide en het gedurende meerdere weken veel te droog bleef in de Benelux. Afgelopen weken was het tegenovergestelde van toepassing. Lagedruk in het westen van Europa en dominantie van hete luchtmassa’s over het oosten van Europa. Het contrast tussen beide luchtsoorten zorgt voor geknetter boven de Lage Landen.

Veel regen komende 12 uur

Voor de globale weersituatie nemen we er de hoogtekaart bij van het Amerikaans weermodel GFS. Deze weercomputer schetst een kletsnat scenario voor de nacht van vrijdag op zaterdag. Zo verwacht GFS op veel plaatsen 10 tot lokaal 20 mm. Indien dit gepaard gaat met ’embedded onweer’ (verscholen in de regenzone), kan deze neerslagsom aardig pieken tot 30 mm of meer. Gevaar voor wateroverlast loert bijgevolg om de hoek.

Ten NW van Ierland is momenteel een lagedrukgebied actief dat ervoor zorgt dat de Lage Landen een actieve regenzone zullen mogen verwerken. Een tong van warme lucht schuift op naar het centrum van Europa.
Na middernacht komt een actieve regenzone opzetten vanuit Frankrijk. Vooral het centrum en oosten kunnen tijdelijk matige tot hevige regen verwachten.

Waarschuwingskaart 15 juni 2019

Er werd gekozen voor een brede level 1 zone over de Benelux. Dankzij ’embedded onweer’ kunnen de neerslagsommen pieken tot boven de 20 mm met gevaar voor wateroverlast als gevolg. Na 08:00 verplaatst deze regenzone zich naar Nederland en verzwakt de kans op neerslag boven België en Luxemburg.

Waarschuwing actief op 15 juni 2019

Volgende onweerssetting op woensdag

Na het weekend knapt het weerbeeld echter geleidelijk opnieuw op. Dit hebben we te danken aan een (sub)tropische luchtmassa, die richting het noorden wordt gestuwd. Daardoor veert maandag 17 juni tot woensdag 19 juni het kwik op en halen we gemakkelijk de zomerse grens van 25°C. Op woensdag bereiken we uiteindelijk het thermisch hoogtepunt met een lokale 30°C.

Woensdagnamiddag worden hoge maxima bereikt aan de voorzijde van een koudefront (WetterOnline).
Hoge temperaturen in de namiddag veroorzaken dankzij de hoge luchtvochtigheid (dauwpunten) ook significante onstabiliteit in de vorm van SBcape (WetterOnline).

Voor details en om de intensiteit van het onweer te voorspellen, is het nu nog te vroeg. We komen na het weekend met een nieuw artikel over deze onweerskansen, waarbij de parameters hagel, wind en wateroverlast worden meegenomen in de forecast.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen