Droogte eist zijn tol in Europa

Op sommige plaatsen is het bijzonder droog in de Benelux. Enkel in het noordoosten van Nederland is het neerslagtekort kleiner door een grotere hoeveelheid regen de laatste dagen. Dat neemt niet weg dat er daar ook een neerslagtekort heerst, weliswaar in een mindere mate. Niet alleen in de Benelux is het bijzonder droog. In het zuidwesten hebben al verschillende natuurbranden gewoed en in Griekenland en Turkije is het dan weer bijzonder heet.

Volg de weerupdates via onze Facebook en Twitter.

Bosbranden in Spanje en Portugal

Eerder brachten we jullie al op de hoogte van de verschrikkelijke bosbranden in Portugal. Er vielen toen zeker 61 doden en meer dan 50 gewonden. De brand zou ontstaan zijn door een blikseminslag op ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het vuur verspreidde zich razendsnel door het warme weer en de felle wind. Heel wat mensen probeerden te vluchten maar raakten ingesloten door het vuur en stierven. De Portugese premier António Costa spreekt van de grootste tragedie in jaren.

Ook in Spanje heeft het gebrand. Daar hebben meer dan 2.000 mensen hun huis of campingplaats moeten verlaten. Ook hier waren de vlammen moeilijk onder controle te krijgen door de hevige wind en het warme weer. Spanje nam wel zijn voorzorgen en evacueerde meer mensen dan nodig om een tragedie zoals zich in Portugal afspeelde te vermijden. Vliegtuigen en helikopters werden ingeschakeld om het vuur mee te helpen bestrijden.

Grote hitte in het zuidoosten

Terwijl het in Spanje en Portugal een pak frisser is geworden, is het juist veel warmer geworden aan de andere kant van de Middellandse Zee. In Griekenland en Turkije werd het afgelopen weekend zelfs 40 graden en meer! In Antalya klom het kwik tot boven 40 graden, wat bijzonder warm is. Records werden niet verbroken maar toch zaten ze er niet ver van. Ook Griekenland, Macedonië en Bulgarije kregen met uitzonderlijke hitte te maken.

Op dit moment is het wat “frisser” in Griekenland en Bulgarije met maxima rond de 33 graden op veel plaatsen. In Turkije mag men wel nog  temperaturen verwachten  die oplopen tot boven 40 graden al gaan de scherpste kantjes er wel geleidelijk aan af. Nog wat meer naar het oosten toe, in Iran, werd het zelfs 50 graden en meer! Daar zouden lokaal wel enkele records gevestigd zijn.

Hitte in Griekenland en Turkije

In Griekenland en Turkije was het de afgelopen dagen bijzonder heet. Op sommige plekken werd het meer dan 40 graden. Ondertussen zijn de maxima op veel plekken gedaald naar een verdraagzame 32 graden.

Gevolgen voor de Benelux

Voor Nederland zijn de gevolgen tot nu toe vrij beperkt gebleven. Dat neemt niet weg dat ook daar enkele lokale kleinschalige natuurbranden uitbraken. Enkel in het uiterste zuidwesten is het neerslagtekort het grootst en bijgevolg is het daar dus het droogst. In het noordoosten van Nederland daarentegen was het veel natter de afgelopen week tot weken.

Het neerslagtekort bedraagt nu in het zuidwesten (meer dan) 200 mm. In het noordoosten is dat 30 mm en op sommige plaatsen zelfs nog minder waardoor de situatie als “normaal” kan bestempeld worden. Door de hevige regenval in het noordoosten kwam het lokaal zelfs tot wateroverlast. Gemiddeld viel er in Nederland ongeveer 60 mm regen.

In Nederland is het droogteprobleem het grootst in het zuidwesten. Op sommige plaatsen in het noordoosten is de situatie nagenoeg normaal te noemen. Foto: KNMI

In België zijn er toch wat meer problemen. Daar was er eerst een verbod voor het oppompen van water uit sommige polders in West-Vlaanderen. Op aanraden van de gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen kwam er op 22 juni een verbod op het gebruik van drinkwater voor recreatieve doeleinden. Sommigen werden ook effectief gesanctioneerd voor het negeren van het verbod.

Dat verbod werd uiteindelijk opgeheven op 1 juli in grote delen van Vlaanderen. Enkel in West-Vlaanderen blijft het verbod nog van kracht tot 14 juli. Daar is het dan ook het droogst. In het uiterste westen viel dan ook maar een schamele 10 mm in juni. Elders in Vlaanderen varieerden de hoeveelheden rond de 40 à 50 mm.

Droogte eist tol in Vlaanderen

In Vlaanderen is het vooral in het westen extreem droog. Elders is het veelal matig tot zeer droog. Foto: waterinfo.be

Bronnen: KNMI, waterinfo.be, euronews.eu/Reuters, west-vlaanderen.be