18 juni 2017 - 2 min. lezen 1 reacties

Portugal heeft de noodtoestand uitgeroepen omwille van hevige bosbranden. Er zijn al zeker 61 doden en minstens 59 gewonden gevallen. Verschillende dorpen zijn ingesloten door de brand en de inwoners kunnen daardoor maar moeilijk vluchten. De brandweer is met man en macht aanwezig, maar het vuur blijft aanwakkeren en in andere gebieden zijn er ook bosbranden uitgebroken.

Het begon gisteren rond 15 uur te branden in de regio Pedrógão Grande, een 200-tal kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Inwoners probeerden te vluchten maar onderweg zijn zeker 18 mensen om het leven gekomen toen hun wagen ingesloten raakte door de vlammen.

Brandhaard moeilijk te blussen

De hulpdiensten vrezen dat het dodental nog verder kan oplopen omdat verschillende getroffen gebieden helemaal zijn afgesloten van de buitenwereld. De Portugese premier, António Costa, zegt dat dit de grootste tragedie in jaren is.

Het is de zwaarste bosbrand in meer dan een halve eeuw. Waarschijnlijk ontstond het vuur door een blikseminslag, aldus politiecommissaris José Almeida Rodrigues: ‘Alles wijst erop dat de brand niet is aangestoken. We hebben de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem.’ De hoge temperaturen en de felle wind maken het tevens ook zeer moeilijk om te blussen.

Niet de eerste bosbrand

Portugal wordt wel meerdere keren per jaar getroffen door (zware) bosbranden. Tussen 1980 en nu is er al zeker 366.221 hectare grond in vlammen opgegaan.

Brandgevaar dichter bij huis

Ook dichter bij huis kennen we het fenomeen van de bosbranden. In 2014 kreeg Nederland te maken met een enorme heidebrand. Op dit moment geldt voor België code oranje voor de natuurgebieden in Limburg en de Kalmthoutse heide in Antwerpen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken