0

De piek van de tropische cycloonseizoenen op het zuidelijk halfrond begint langzaam dichterbij te komen. Stormen in de verschillende bassins ontstaan in rap tempo. Deze week zien we een aantal bijzondere stormen op de weerkaarten. Vooral rond Australië, Nieuw-Zeeland en op de zuidelijke Indische Oceaan was het de afgelopen tijd raak. We lichten de bijzondere stormen nader toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropische cycloon Freddy nog steeds onderweg

Vorige week verscheen er ook al een blog rond tropische cycloon Freddy. Rond 8 februari lag Freddy nog relatief dicht bij Australië. Destijds was Freddy net omgebogen naar een westelijke koers, en bijna een week later, op 14 februari, trekt Freddy nog steeds in een vrijwel rechte lijn naar het westen. Tussendoor zijn er wel enkele fluctuaties geweest in intensiteit. Inmiddels is tropische cycloon Freddy dusdanig ver naar het westen bewogen, dat deze zich niet meer in de Australische regio bevindt, maar in de Zuidwest-Indische Oceaan.

Op dinsdag 14 februari werd de grens van 90°OL overgestoken. Op dat moment was Freddy volgens de schaalverdeling die in dit bassin gebruikt wordt een intense tropische cycloon. Rond de kern kwam het naar schatting tot windsnelheden van zo’n 155 km/u over 10 minuten gemiddeld, met windstoten die kunnen uithalen tot 220 km/u. Bekeken vanuit het perspectief van de schaal van Saffir-Simpson zien we dat Freddy een categorie 2 cycloon is.

Het lijkt erop dat tropische cycloon Freddy voorlopig op dezelfde voet verder gaat en zelfs nog verder aan kan sterken. Vanaf 15 februari komt de storm boven steeds warmer zeewater terecht en daarnaast neemt ook de hoeveelheid windschering iets af.

Landfall in Madagaskar realistisch scenario

Het bijzondere aan deze cycloon is dat hij waarschijnlijk een zeer lang leven zal hebben en zich helemaal van Australië tot aan Madagaskar kan bewegen. Dat is een afstand van meer dan 7000 km. Wat misschien nog wel opvallender is, is dat Freddy tijdens vrijwel de gehele overtocht (tot nu toe) orkaankracht had. De verwachting is dan ook dat tropische cycloon Freddy een zeer hoge accumulated cyclone energy (ACE) zal genereren. Tot en met 14 februari was de ACE al opgelopen tot 24.9.

Daar komt de komende dagen alleen nog maar meer bij. Het is zeer waarschijnlijk dat Freddy zijn koers naar het westen voortzet. Veel weermodellen tonen een landfall in Madagaskar, ondanks dat die waarschijnlijk pas over (meer dan) een week zal plaatsvinden. Desondanks is er weinig spreiding in bijvoorbeeld het ensemble van GFS.

Ex-tropische cycloon Gabrielle

Ook aan de andere kant van Australië kwam rond 8 februari een cycloon tot ontwikkeling. Deze kreeg de naam Gabrielle en trok vervolgens richting het zuidoosten. De afgelopen dagen kreeg Nieuw-Zeeland een flinke veeg mee van deze storm, die tegen die tijd al extratropische transitie had ondergaan. Er viel op sommige plekken in 24 uur tijd meer regen dan normaal in de hele maand februari. Dit terwijl het uiterste noorden van het land en de regio rond Auckland in januari ook al werden geplaagd door overstromingen. Inmiddels liggen de restanten ten oosten van het land en keert de rust langzaam terug.

Afzwakkende cycloon Dingani verdwijnt snel van de weerkaarten

Hiernaast vinden we nog één andere cycloon terug op de weerkaarten, namelijk tropische cycloon Dingani. Deze is al over zijn hoogtepunt heen en is afzwakkend onderweg naar het zuiden. Op 15 februari lag de storm zo’n 1650 km ten oostzuidoosten van La Réunion. Richting het zuiden verslechteren de omstandigheden voor cyclonen snel, met een flinke afname van de zeewatertemperatuur. Dingani zal dan ook snel veranderen in een depressie zoals we ze kennen rond de middelbare breedtegraden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken