8 februari 2023 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Je zou er misschien niet meteen aan denken bij Australië, dat toch vooral bekend staat om het droge klimaat. Ook rond dit eiland komen elk jaar tropische cyclonen voor. Net zoals op het noordelijk halfrond ligt de piek daarvan in de zomer en de herfst. Het enige verschil is dat hun zomer overeenkomt met onze winter. In februari is het dan ook niet verwonderlijk als er een tropische cycloon actief is. Maar op dit moment vormen maar liefst twee cyclonen een dreiging, aan weerszijden van Australië.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropische cycloon Freddy

De eerste van de twee tropische cyclonen bevindt zich ten noordwesten van Australië. Op 6 februari ontstond de cycloon uit een tropisch lagedrukgebied en kreeg de naam ‘Freddy’. Nadat het systeem eenmaal was ontstaan, begon een periode van rapid intensification. Dat gebeurde boven zeer warm zeewater met een temperatuur rond 30°C. Wel gooide sterke windschering af en toe roet in het eten.

Op 8 februari was de storm al aangesterkt tot categorie 3 op de Australische schaal voor tropische cyclonen. Dat komt overeen met windsnelheden (gemiddeld over 10 minuten) van 140 km/uur en windstoten zelfs tot 195 km/u. Als we bekijken hoe snel de wind waait als gemiddelde over 1 minuut, dan komen we tot windsnelheden van 150 km/u, oftewel een categorie 1 op de schaal van Saffir-Simpson.

De komende dagen beweegt Freddy zich naar het westen. Het zeewater blijft eerst nog zeer warm, maar tegelijkertijd neemt de windschering later in de week wel af. Daardoor verwacht de Australische weerdienst Bureau of Meteorology (BOM) dat Freddy aanvankelijk licht afzwakt als gevolg van de krachtige windschering, en later in de week weer iets aansterkt.

De piekintensiteit ligt dan op 10 en 11 februari met een windsnelheid van 165 km/u (gemiddelde over 10 minuten), een categorie 4 cycloon op de Australische schaal. Uiteindelijk zal Freddy de lijn 90°OL overtrekken en komt dan terecht in een ander bassin, namelijk de zuidwestelijke Indische Oceaan. Er is geen dreiging voor bewoonde gebieden.

Aan weerszijden van Australië bevinden zich twee tropische cyclonen. Beide liggen boven zeer warm zeewater, waardoor een snelle intensivering mogelijk is. (tropicaltidbits.com)

Tropische cycloon Gabrielle

Aan de oostkant van het Australische vasteland bevindt zich de andere storm, tropische cycloon Gabrielle. Deze ontstond op woensdag 8 februari uit een lagedrukgebied dat langzaam zuidoostwaarts beweegt. De buien waren tot dat moment niet erg geclusterd en vormden eerder nog geen gesloten circulatie.

Geleidelijk werd het systeem beter georganiseerd en sterkte aan tot een cycloon van de eerste categorie op de Australische schaal. Dit is overeenkomstig met een storm met windsnelheden tussen ongeveer 65 en 90 km/u.

Tropische cycloon Gabrielle zal de komende dagen steeds verder aansterken en beweegt verder naar het zuidoosten. Daarbij komt ze eerst niet in zicht van grote landmassa’s, maar mogelijk krijgt Nieuw-Caledonië wel te maken met nadelige effecten van de cycloon.

De meeste weermodellen zijn het erover eens dat de storm rond aankomende zondag 12 februari in de buurt van Nieuw-Zeeland zal uitkomen. Hoewel de cycloon tegen die tijd extratropische transitie heeft ondergaan, is de verwachte impact groot. Gabrielle blijft naar verwachting een diepe depressie en zal hoe dan ook voor een gevaarlijke wind en veel regen zorgen.

De ensembleverwachting van GFS laat zien dat tropische cycloon Gabrielle vrijwel zeker afstevent op het noorden van Nieuw-Zeeland. (tropicaltidbits.com)

Buiten de aankomende storm heeft het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland de afgelopen weken al vaker te maken gehad met noodweer. De regio rond Auckland is in januari ook al getroffen door zware overstromingen. In die maand viel er in totaal zo’n 8,5 keer zoveel neerslag als normaal. Rivieren hadden moeite om al het water af te voeren en traden buiten hun oevers. Een nieuwe golf van zware regenval zal dan ook vermoedelijk voor flinke problemen zorgen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken