20 maart 2020 - 5 min. lezen 178 reacties

Sinds zondag is er in Ukkel (België) en De Bilt (Nederland) geen regen van betekenis gevallen. De temperaturen liepen ook gradueel op met woensdag op vele plaatsen in de Benelux aangename lentetemperaturen. Behalve in het noorden van Nederland, een koufront lag daar immers op de loer. Ook gisteren was deze tweedeling nog zichtbaar met in het zuidoostelijke deel van Nederland lokaal nog 16 °C en meer. In België werd het iets frisser door lage bewolking die op sommige plaatsen maar moeilijk opgeruimd werd.
Zet de lente de komende dagen door of moeten we toch terug rekening houden met wat wisselvalliger weer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Begin astronomische lente

De meteorologische lente is al bijna drie weken bezig, maar sinds vandaag begint ook de astronomische lente. De zon staat dan immers loodrecht op de evenaar. De reden voor deze twee verschillende benaderingen van lente is simpel. Niet elk jaar valt de zon op dezelfde dag loodrecht op de evenaar. Het ene jaar is dit 20 maart en het andere jaar is dit 21 maart. Voor statistische verwerking is dit immers niet handig en maken de meteorologen dus gebruik van het andere systeem (meteorologisch).

Ook de andere seizoenen hebben een variabel begin- en eindtijdstip. De lente duurt tot 20 juni, want dan start immers de zomer en staat de zon onder een rechte hoek op de kreeftskeerkring.

De zon staat loodrecht op de evenaar. (Buienradar)

Huidige situatie

Op de Europese weerkaart is een rug van hogedruk aanwezig boven Centraal-Europa. Deze zorgt voor lente in grote delen van Centraal-Europa. Ten westen van het Verenigd Koninkrijk vormt zich een nieuw hogedrukgebied, door WAA, dat uitbreidingsplannen heeft richting het oosten. Aan de oostflank van dit hoog stroomt koude lucht naar het vasteland. Tussen beide hogedruksystemen ligt een koufront, waar Noord-Nederland reeds sinds woensdag mee te maken heeft.

Europese weerkaart voor de nacht van donderdag op vrijdag

Vandaag en morgen schuift dat koufront steeds wat zuidelijker waardoor ook elders in de Benelux de temperaturen geen hoge toppen meer scheren. Ook de zon zal minder aanwezig zijn. Zelfs wat regen is mogelijk. Zondag heeft het systeem de Benelux verlaten en komt de zon terug tevoorschijn dankzij een droge stroming uit het oosten tot noordoosten. Daarbij zal de temperatuur wel een stapje terug moeten zetten. Ook de kans op nachtvorst neemt hierdoor weer toe.

Krachtig hoog boven Scandinavië zorgt voor aanvoer van droge en koele landlucht.

Verdere verloop

Ook verder in de verwachtingstermijn lijken de zachte temperaturen niet meteen terug te keren. De onzekerheid neemt vrij snel toe tussen de weermodellen, maar een uitgebreide trog over Europa met normale tot iets te frisse temperaturen lijkt een aannemelijk scenario. Veel neerslag lijkt er echter niet te vallen. Zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese weermodel hebben dit scenario, zij het met wat detailverschillen met betrekking tot de positie van de trog.

Stratosfeer

In de stratosfeer gebeuren er op dit moment wel veranderingen. Op dit moment is een stevige “temperatuur/height wave-1” net afgelopen. Dit houdt in dat een stevige opwarming de poolwervel naar één kant weg van de pool duwt (Noord-Amerika).

Nu zit er in de verwachting een “temperatuur/height wave-2”. Deze zal de poolwervel echter niet splitsen. Daarvoor zou een deel van de SPV moeten wegsijpelen naar Azië, maar dat wordt verhinderd door de hogere temperatuur die aanwezig is tussen beide systemen.

Deze aanvallen doen de Polar Vortex verzwakken, maar deze blijft overeind. De “height wave-2” blijft nog geruime tijd aanwezig, maar de SPV kan zich herpositioneren over de pool (stijging zonale winden) en zou zich daarna verplaatsen naar Eurazië. Door deze verplaatsing verhoogt de kans op wisselvallig en koeler weer opnieuw bij ons.

SPV verplaatst zich via pool naar Eurazië.

De zonale winden nemen tijdelijk af door deze aanvallen op de SPV, maar later stijgen deze terug door de herpositionering over de pool. Aan het einde van de verwachtingsperiode bestaat de kans op terug een daling door verplaatsing naar Eurazië. Hierdoor zou de lente wel nog even op zich laten wachten. Een final warming zit er nog niet in!

De zonale winden volgens verschillende weermodellen.

Weerpluimen

De weerpluim van het Amerikaans weermodel (GEFS) is tot en met donderdag vrij zeker. Temperaturen schommelen rond 10 graden met in de nacht kansen op lichte nachtvorst. Kansen op neerslag zijn beperkt. Later in de periode wordt het onzeker, maar het gemiddelde lijkt wat omhoog te gaan.

Het EPS (Europese variant) laat meer onzekerheid toe vanaf 26 maart, maar het gemiddelde ligt in lijn met GEFS. Ook de neerslag hoeveelheden liggen redelijk in lijn met elkaar. De periode van zondag tot en met dinsdag verloopt kurkdroog en kan de zon uitbundig schijnen, later mogelijk wat neerslag (maar geen grote hoeveelheden). Nachtvorst is in beide weermodellen aanwezig en reëel! De lente en daarmee de zachte temperaturen blijven dus ook nog even in hun kot 😉

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken