10 februari 2019 - 3 min. lezen 1130 reacties

Ziet u de winter liever gaan dan komen? Dan hebben we goed nieuws, want quasi alle weermodellen liggen op één lijn voor een zeer zacht intermezzo. Temperaturen zitten in de lift en de perioden met regen en veel wind nemen stelselmatig af. We hebben dit alles te danken aan een uitloper van hoge druk nabij de Azoren dat zich ontwikkelt tot een zelfstandig hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Aanvoer van droge lucht uit het oosten is daarvan het gevolg.

Lagedruk op Atlantische Oceaan fungeert als motor

Voor deze grote weeromslag is uiteraard een sterke motor nodig. Deze vinden we terug boven de Atlantische Oceaan. Komende 24 uur stromen enorme hoeveelheden koude lucht op de AO waardoor een krachtige depressie kan ontstaan. Aan de voorzijde van zo’n depressie worden enorme hoeveelheden warme lucht (WAA) naar het noorden getransporteerd. We symboliseren dit op de kaart door middel van de rode pijlen. Hierdoor kan er zich een hogedrukgebied ontwikkelen dat connectie zoekt met de Britse Eilanden.

WAA naar Britse Eilanden
Warm Air Advection zorgt ervoor dat er een hogedruk ontstaat richting het UK.

Vanaf woensdag komt de kern van hoge druk boven de Benelux te liggen. Dat zorgt voor rustig hogedrukweer met in de nacht- en ochtendperiode lage minima. Lokaal is zelfs wat vrieskou niet uitgesloten. Dankzij dit hogedrukgebied blijven neerslagzones uit de buurt van de Benelux en knapt het weerbeeld geleidelijk op met meer zonneschijn vanaf woensdag.

kern hogedruk boven de Benelux
Een Omega-blokkade zorgt voor rustig weer waarbij het in de ochtend behoorlijk fris zal zijn. Door zonneschijn evolueren we in de namiddag naar 10°C of iets meer.

Rustig voorjaarsweer

Het voordeel van deze Europese blokkade aan hoge druk is dat het gedurende meerdere dagen droog blijft en de wind geen hoofdrol kan opeisen. Het slechte weer wordt via een grote letter ‘Omega‘ over het hogedrukgebied naar het zuidoosten van Europa getransporteerd. Zo moeten de regio’s in Griekenland en Turkije rekening houden met een continentaal polaire luchtsoort, waardoor het lokaal opnieuw gaat sneeuwen op enige hoogte.

rustig voorjaarsweer
Temperaturen doen het vanaf 11 februari niet slecht. We gaan opnieuw op zoek naar dubbele maxima. In de zon en uit de wind voelt het aangenaam.

Wanneer we de Europese weerpluim bekijken (grafiek met alle individuele berekeningen van het Europees weermodel) zien we een spectaculaire dagelijkse gang. Volgens dit weerbeeld klimt het kwik iedere ochtend uit een dal om na de middag op haar maximum uit te komen. Kwikstanden tussen 10 en 15°C zijn dan niet uitgesloten.

lentepluim februari 2019
Een weerpluim die we niet vaak zien in februari. Er is een enorme consistentie in de berekeningen. Volgens het Europees weermodel fietsen we vanaf donderdag/vrijdag naar maxima dichtbij 15 graden.

Is het afgelopen met de winter 2018-2019?

Uiteraard is het nog veel te vroeg om met die conclusie op de proppen te komen. Uit onze poll op Youtube (deelnemen) blijkt trouwens dat veel mensen nog wel een winterprik verwachten richting het einde van februari en/of in maart 2019. Weermodellen laten trouwens ook een mogelijke piste zien waarbij een hogedrukgebied zich zou vestigen nabij Groenland. Via een noordelijke, tot later noordoostelijke luchtstroming, kan het perfect opnieuw gaan afkoelen met zelfs sneeuwkansen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken