20 juni 2022 - 3 min. lezen
121 reacties 121

Komende dagen profiteren we van de nabijheid van een kern van hogedruk. Over de Atlantische Oceaan vestigt zich een lagedrukgebied wat ons geregeld in een zuidwestelijke luchtstroming brengt. Dankzij de tijd van het jaar kan het kwik dan snel gaan opwarmen. Afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied kan het zomers warm tot zelfs tropisch worden. De weersverwachting voor de komende dagen ziet er dan ook best aangenaam uit met geregeld ook kans op regen of een onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Aangenaam zomerweer

Wie houdt van aangenaam zomerweer zonder veel excessen zit komende dagen goed in de Benelux. De hitte zal zich komende dagen focussen op het zuidoosten van Europa met vooral in Italië, de Balkan en Griekenland kwikstanden tussen 35 en 40°C. In het westen van Europa is een lagedrukgebied de primaire factor om mee rekening te houden.

Over een groot deel van Europa is het komende dagen warm tot zomers warm. De grootste hitte schuift op naar het zuiden van Italië en het zuidoosten van Europa. Daar wordt het lokaal tot 40°C.

Positie van het lagedrukgebied is cruciaal

Het lijkt erop dat de zomer een trend heeft opgepikt die moeilijk te doorbreken valt. We herkennen stelselmatig lagedrukgebieden ten westen van Europa en hogedruk die zich vastgrijpt op het binnenland van Europa. Hierdoor komt het westen van Europa geregeld in de opgaande tak van de straalstroom met onweerskansen en hitte-opstoten. Of het zomerweer later in juni of juli zich wat meer kan uitbreiden richting het westen met een stabiele variant is voorlopig nog koffiedik kijken.

Op woensdag 22 juni bevindt zich een hoogtelaag in de buurt van Portugal. Deze stuwt warme lucht richting het noordoosten. De Benelux pikt een graantje mee met kwikstanden rond 25°C.
Later in juni zien we lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan het West-Europees weerbeeld sturen. We verkeren aan de eerder frisse kant van de straalstroom. Boven de Middellandse Zee wordt het erg warm. Zomerweer zit daar stevig in het zadel.

Wat vertelt de weerpluim?

Als we kijken naar de weerpluim van het Amerikaans weermodel, dan zien we geen langdurig stabiel zomerweer met gortdroge condities. Na een thermische stijging volgt al snel een dipje in de temperatuur. Dat kan gepaard gaan met onweer. In de periode eind juni wordt gehint op een thermische piek richting 30°C. Komende dagen zullen moeten uitwijzen of dat ook in de weermodellen blijft staan.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

4 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen