Aangenaam zomerweer overheerst met geregeld kans op neerslag
![](https://www.noodweer.be/app/uploads/2022/06/200622-uitgelicht-aangenaam-zomerweer.png)
Komende dagen profiteren we van de nabijheid van een kern van hogedruk. Over de Atlantische Oceaan vestigt zich een lagedrukgebied wat ons geregeld in een zuidwestelijke luchtstroming brengt. Dankzij de tijd van het jaar kan het kwik dan snel gaan opwarmen. Afhankelijk van de positie van het lagedrukgebied kan het zomers warm tot zelfs tropisch worden. De weersverwachting voor de komende dagen ziet er dan ook best aangenaam uit met geregeld ook kans op regen of een onweer.
- Fan van NoodweerBenelux? Volg ons op Twitter en Facebook
- We zijn met bijna 25.000 leden op Youtube!
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Aangenaam zomerweer
Wie houdt van aangenaam zomerweer zonder veel excessen zit komende dagen goed in de Benelux. De hitte zal zich komende dagen focussen op het zuidoosten van Europa met vooral in Italië, de Balkan en Griekenland kwikstanden tussen 35 en 40°C. In het westen van Europa is een lagedrukgebied de primaire factor om mee rekening te houden.
![](https://www.noodweer.be/app/uploads/2022/06/Europese-hitte-verschuift-naar-ZO-200622.png)
Positie van het lagedrukgebied is cruciaal
Het lijkt erop dat de zomer een trend heeft opgepikt die moeilijk te doorbreken valt. We herkennen stelselmatig lagedrukgebieden ten westen van Europa en hogedruk die zich vastgrijpt op het binnenland van Europa. Hierdoor komt het westen van Europa geregeld in de opgaande tak van de straalstroom met onweerskansen en hitte-opstoten. Of het zomerweer later in juni of juli zich wat meer kan uitbreiden richting het westen met een stabiele variant is voorlopig nog koffiedik kijken.
![](https://www.noodweer.be/app/uploads/2022/06/hoogtelaag-nabij-Portugal.png)
![](https://www.noodweer.be/app/uploads/2022/06/aangenaam-zomerweer-200622.png)
Wat vertelt de weerpluim?
Als we kijken naar de weerpluim van het Amerikaans weermodel, dan zien we geen langdurig stabiel zomerweer met gortdroge condities. Na een thermische stijging volgt al snel een dipje in de temperatuur. Dat kan gepaard gaan met onweer. In de periode eind juni wordt gehint op een thermische piek richting 30°C. Komende dagen zullen moeten uitwijzen of dat ook in de weermodellen blijft staan.
![](https://www.noodweer.be/app/uploads/2022/06/GFS-weerpluim-200622.png)