0

Tijdens de nacht van zondag op maandag verwachten we opnieuw stevige onweerskansen in de Benelux. Deze focussen zich vooral op het zuidoosten van België en Luxemburg. Er heeft zich op zondag namelijk flink wat onstabiliteit ontwikkeld in de gebieden ten zuiden van België. Samen met een toenemende windschering kan dat zorgen voor supercells en gestructureerd onweer in de vorm van een MCS (Mesoscale Convective System). De risico’s zijn vooral hagel, windstoten en wateroverlast.

Overlap tussen CAPE en windschering

Om fel onweer te veroorzaken is het soms voldoende dat de parameter CAPE piekt. Onweersbuien gebruiken deze energie om zich verticaal (in de hoogte) te ontwikkelen en kunnen lokaal voor een enorme hoeveelheid neerslag, hagel en windstoten zorgen. Zo’n onweersbuien zien we vooral in de zomerperiode ontstaan en worden ook wel eens hitte-onweders genoemd.

MUCAPE swingt vanavond en vannacht de pan uit boven het uiterste zuidoosten van de Benelux. Er is ook heel wat onstabiliteit aanwezig in de midlevels van de atmosfeer. Hierdoor kan het onweer zonder ondersteuning van zonneschijn verder activeren.

Wanneer de CAPE in combinatie kan gaan met windschering, dan wordt het echt serieus. In de onderste luchtlaag van de atmosfeer, de troposfeer, kan de wind dan uit verschillende richtingen waaien en op verschillend tempo. Hoe hoger de windschering, hoe beter het onweer zich kan organiseren. De kans op supercells die ook tornado’s kunnen veroorzaken groeit!

We zien de combinatie van CAPE en windschering mooi vertaald in de SCP-parameter (Supercell Composite Parameter). Boven het zuidoosten van de Benelux slaat die fors uit. Dat betekent dat een bui in deze omgeving meteen kan doorgroeien naar de ‘koning der buien’.

Waarschuwingskaart voor fors onweer

Op dit moment is er een level 2 actief voor het zuidoosten van de Benelux. De regio’s net ten noorden worden geflankeerd met een level 1. We verwachten dat de rest van de Benelux geen onweer zal krijgen en het beperkt blijft tot regenbuien. Als er zich forse cellen kunnen ontwikkelen in het zuidoosten moeten we meteen rekening houden met hagel, windstoten en wateroverlast. Het is zelfs niet uitgesloten dat er zich een lokale windhoos in deze omgeving kan ontwikkelen.

Het risico op onweer is komende 24 uur vooral actief over het zuidoosten van de Benelux
Type onweer dat we verwachten. Op sommige plaatsen kan de rode bol uitwijken naar supercell.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen