11 mei 2021 - 4 min. lezen
146 reacties 146

We vallen in herhaling door het weerbericht te beginnen met “aanhoudend koel weer”. Maar, ook tijdens het Hemelvaartweekend zal dat echter het geval zijn. De Benelux blijft vertoeven in de aanvoer van maritiem polaire bovenluchten, waardoor lenteweer voorlopig nergens te vinden is. Na de korte opstoot van warme lucht tijdens het afgelopen weekend is koel en (licht) wisselvallig weer de komende dagen opnieuw aan zet.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kortstondige opstoot van warme lucht achter de rug

Het vorige weekend kreeg West-Europa te maken met een kortstondige opstoot van warme lucht. Op zondag leverde dat in het oosten van de Benelux temperaturen op tot 25-27°C. Het was nog maar de tweede keer deze lente dat de temperaturen deze zomerse kaap bereikten.

De warme lucht werd snel gevolgd door een koufront vanaf het westen. Aan de voorzijde daarvan bouwde de onstabiliteit zich zondag op en ontstonden er verschillende stevige onweersbuien. Met een grote hoeveelheid CAPE en SHEAR zorgde dat zelfs voor supercel onweersbuien, de felste in hun soort. Vooral het westen kreeg de onweersjackpot. En zo kwam de warmte opstoot na minder dan 48u alweer ten einde. Op maandag (10 mei) normaliseerden de temperaturen en draaiden we terug het straatje in van de afgelopen weken.

Koel tijdens Hemelvaart

Komende dagen kunnen we vrij eenvoudig samenvatten: “verderzetting van het koele en licht wisselvallige weer”. Een hoogtelaag met verschillende grondlagen (te herkennen aan de groene kleur + kernen van lagedruk) ligt gepositioneerd boven West-Europa. Aan de westkant daarvan bereikt maritiem polaire lucht West-Europa, waardoor de temperaturen geen hoge toppen scheren. Daarnaast zorgt de cyclonale luchtstroming voor convergentie aan het oppervlak, wat de vorming van buien in de hand werkt.

West-Europa is een bolwerk van lagedrukgebieden.

Het Hemelvaartweekend staat dan ook in het teken van fris en licht wisselvallig weer. Opklaringen en langdurige wolkenvelden wisselen elkaar af met maxima tussen 15 en 18°C. Soms kunnen er enkele buien overtrekken en er staan ook enkele vores/neerslagzones op het programma. Al bij al geen weer waar je op hoopt tijdens een verlengd weekend, maar wel prima voor de natuur. De vorst ligt (definitief?) achter ons.

Ook volgende week nog frisser dan normaal

Als we wat verder kijken, na het Hemelvaartweekend, zien we ook volgende week nog geen lenteweer. De trog schuift iets meer op naar het oosten en het Azorenhoog strekt zich wat uit, maar daardoor moet de maritiem polaire lucht een kleinere afstand afleggen. Het resultaat is dat de wisselvalligheid zelfs nog wat zal toenemen en de temperaturen nog enkele graden zullen dalen. Nee, voor 20 mei lijken we niet meer op standvastig lenteweer te moeten rekenen.

Trog over West-Europa.

Onderstaande weerpluim van het ECMWF toont duidelijk dat we de komende 10 dagen onder onze stand zullen leven wat betreft de temperaturen. Vooral de maxima worden opnieuw lager dan normaal. De minima liggen rond de normale. Dat komt vooral door de bewolking die samenhangt met buienzones die voor (veel) neerslag zullen zorgen.

Weerpluim ECMWF.

Eind mei warmer?

Pas tijdens de derde decade van mei (maar dan zitten we al lang in de onbetrouwbare termijn) tonen de verschillende weermodellen opties tot zachter en droger weer. Maar, gezien de onzekerheid (de lijntjes liggen ver uit elkaar), weiden we daar best nog niet te veel over uit. Voor nu maar even de periode met koel en licht wisselvallig weer uitzitten. De natuur houdt hier een pak meer van dan van het droge en warme lenteweer van de voorgaande jaren en ook de gletsjers in de Alpen zijn absoluut tevreden. Misschien moeten we daar aan denken? De hoge temperaturen komen wel. Geduld wordt beloond.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Onweerskansen 30 april 2024

19 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen