23 maart 2018 - 4 min. lezen 0 reacties

Maart 2018 wordt gekenmerkt door een aantal zeer koude periodes met een ijzige oostenwind. Een periode met typische maartse buien hebben we echter nog niet gehad. Het was vooral droge kou vanuit Rusland die over de Benelux uitstroomde, waardoor zich geen sneeuwbuien konden ontwikkelen. Zitten sneeuwbuien nog wel in de verwachting voor het restant van deze maand?

Veel bewolking in het weekend

De ijskoude oostenwind zijn we de afgelopen dagen langzaam kwijtgeraakt. Dit weekend hebben we te maken met een wind uit zuidelijke of zuidwestelijke richtingen. Daarmee komt ook een hele andere luchtsoort op transport richting de Benelux, wat we vooral aan de hoeveelheid bewolking zullen merken. Gedurende de koude perioden eerdere deze maand scheen de zon namelijk volop.

Komende dagen zal de bewolking daarentegen een belangrijker aandeel hebben in het weerbeeld. Dat betekent overigens niet dat het alleen maar bewolkt is, want landinwaarts zijn zowel zaterdag als zondag een aantal flinke opklaringen mogelijk. Een enkele bui is daarbij niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Wat vooral opvalt is dat de temperaturen eindelijk weer eens op normale waarden voor de tijd uitkomen, dat wil zeggen een graad of 11 à 12°C gemiddeld. Zeker op de plekken waar de zon weet door te breken zal het lenteachtig aanvoelen. Dit zal vooral in Zuid-Nederland en in grote delen van België het geval zijn.

maxima zaterdag
Maximumtemperaturen op zaterdag
maxima zondag
Maximumtemperaturen op zondag

Kouder richting het midden van de week, maar hoe koud precies?

Na een vrij zonnige maandag met maxima rond 10°C gaat het dinsdag vanuit het westen langdurig regenen. Deze neerslag is gekoppeld aan een depressie die de voorste begrenzing met koelere lucht vormt. Het is nog niet helemaal duidelijk welke koers dit lagedrukgebied gaat volgen. Bij een zuidelijke koers (over Frankrijk) komen wij opnieuw zeer koude lucht terecht. Wanneer alles een stuk noordelijker langstrekt, zou de kou ons zomaar grotendeels bespaard kunnen blijven.

Weermodellen ECMWF en GFS laten deze onzekerheid goed zien. Het eerstgenoemde model gaat voor de ‘zuidelijke’ variant, waarbij wij op woensdag en donderdag te maken krijgen met maartse buien. Bij GFS blijft de depressie op de Noordzee en is de luchtsoort veel minder koud. We zien dit ook terug in de maximumtemperaturen die beide modellen schetsen voor woensdag. Bij ECMWF is dit slechts 2 tot 4°C, bij GFS ruim 9°C. Allemaal dus afhankelijk van de koers van de depressie.

luchtdruk woendag ec
Luchtdruk woensdagochtend volgens ECMWF. De depressie volgt een zuidelijke route.
maxima woensdag ec
Maximumtemperaturen op woensdag volgens ECMWF
luchtdruk woendag gfs
Luchtdruk woensdagochtend volgens GFS. De depressie volgt de noordelijke route.
maxima woensdag gfs
Maximumtemperaturen op woensdag volgens GFS

Maartse buien mogelijk

Wanneer het koude scenario van ECMWF uitkomt, is de kans op sneeuw(buien) substantieel. Dit zou dan in de nacht naar woensdag moeten beginnen, als de wind naar het koude oosten draait en de koude lucht ook op grote hoogte goed weet door te dringen. Tot vrijdagmiddag zou de kans op sneeuw vrij groot kunnen blijven. Let wel: verwacht geen vorming van een sneeuwdek. Daarvoor liggen de wegdektemperaturen te hoog en is de luchtsoort bovendien niet koud genoeg.

In het GFS-scenario komt het in zijn geheel niet tot sneeuwval, omdat de bovenlucht in dit model te warm is.

maartse buien woensdag
Sneeuwval woensdagochtend volgens ECMWF

Pasen verloopt zachter?

Het is nog ver weg, maar mogelijk gaat het kwik in de lift tijdens de Paasdagen. Er is in alle weermodellen een sterke tendens naar een zuidelijke aanvoer, waarbij zachtere lucht uit het zuiden onze contreien kan bereiken. Mogelijk komt de grens van 15°C zelfs in zicht en dan mogen we echt van lente spreken!

Sowieso gaan de gebieden ten oosten van ons een warme fase in vanaf donderdag 29 maart. In Centraal-Europa gaat de temperatuur op grote schaal klimmen naar waarden tussen 20 en 25°C, mogelijk zelfs nog hoger rond zondag 1 april. Er hoeft maar een kleine verschuiving in de druksystemen op te treden en wij pikken ook een vleug van deze warmte mee.

luchtdruk pasen
De geschetste luchtdruksituatie volgens GFS op Eerste Paasdag. De aanvoer komt uit het zuiden waardoor de grens van 15 graden binnen handbereik is.

Conclusie

We zullen nog even moeten afwachten welk scenario aan het langste eind gaat trekken. Dat het gaat afkoelen rond het midden van volgende week lijkt wel zeker, maar of het ook echt winters wordt valt nog te betwijfelen. Het weermodel ECMWF schetst maartse buien van woensdag tot en met vrijdag, maar GFS wil hier niets vanaf weten en houdt het slechts bij een lichte verkilling. Mogelijk wordt het tijdens Pasen wat zachter.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

9 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen