22 maart 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Met de laatste data van het Amerikaans weermodel (GFS 12:00) kunnen we morgen in de loop van de ochtend licht winterse neerslag verwachten aan de grens met Frankrijk. Dat zal meest gaan om natte sneeuwval waarbij boven 100 – 200 m tijdelijke droge sneeuw mogelijk is. Ook elders kan er tijdelijk een sneeuwdek(je) ontstaan met 1 tot 3 cm nieuwe accumulatie. In tegenstelling tot het weerbeeld van vandaag een groot contrast ! Meer informatie in het bericht van gisteren “we blijven maar sneeuwruimen“.

Weerbericht 22 maart

Ijzig koud

Vandaag verloopt schraal in de Benelux. Met een zwak tot matige bries uit het oosten wordt er koude licht aangevoerd richting België. De temperatuur ligt hierdoor in de ochtendperiode net onder het vriespunt met kans op rijm – en ijsplekken (zeker door opvriezing van sneeuwresten). De zon is reeds vanaf de ochtendperiode van de partij (m.u.z. van het uiterste zuidwesten van BE dat geplaagd wordt door extra bewolking door een randstoring boven het UK). Daar op dit moment verantwoordelijk trouwens voor ettelijke centimeters verse sneeuw (+20 cm !)

Deze namiddag verandert er weinig aan het weerbeeld. Enkel in de late namiddag neemt ook elders de hoge en middelhoge bewolking een fractie toe. Hierdoor stagneert de temperatuur rond een 7-tal graden. In combinatie met een strakke bries uit het noordoosten bijzonder onaangenaam (windchill ruim onder het vriespunt) ! Het blijft droog tot in de avond – en  nachtperiode.

Zaterdag (extreem) koud door gevoelstemperatuur?

Morgen wordt een dag om in de gaten te houden. Vanuit het zuidwesten nadert een winterse neerslagzone die geregeld natte sneeuw of regen zal genereren in het laagland en midden van België. Boven 200 m moet dat meestal droge sneeuw opleveren met een tijdelijke accumulatie van enkele centimeter.

In de loop van de namiddag en avond wordt het ook elders koud genoeg voor grotendeels droge sneeuwval .. Voor het parcours van Gent – Wevelgem ziet het er dus niet zo goed uit indien de sneeuw blijft liggen vanaf morgenavond .. De collega’s van het KMI verwachten op dit moment hoeveelheden tussen 1 – 4 cm verspreid in België …

zeer lage dauwpunten
Dauwpunten voor 23 maart 2013

Deze duiken richting -10 of lager in het noorden van de Benelux. Samen met een strakke wind uit het oosten gevaarlijk voor zeer lage gevoelstemperaturen en onderkoeling !

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen