21 maart 2013 - 2 min. lezen 7 reacties

En wat had u gedacht van een extra laagje sneeuw op zaterdag 23 maart 2013? Het is onvoorstelbaar, maar het Amerikaans weermodel blijft maar winterse toestanden genereren voor het westen van de Benelux. Grote boosdoener is de zuidelijke trekrichting van depressies vanaf de Atlantische Oceaan. Deze nemen telkens opnieuw koude lucht aan de noordflank vanuit Rusland richting de Lage Landen (zie visualisatie hieronder).

EXTRA: dit bericht krijgt updates op 21 en 22 maart 2013 (onderaan)

koud vanuit Rusland
Op deze weerkaart heb ik de algemene luchtdruksituatie aangeduid. We zien duidelijk dat het laag boven de Atlantische Oceaan richting Portugal en Spanje wil duiken.

Op die manier wordt aan de noordoostelijke flank van het systeem koude lucht richting het westen geblazen (transportkou). In december en januari zou dit garant staan voor vele dagen vorst en een heuse koudegolf !

Sneeuwruimen kan op zaterdag opnieuw starten

Weermodellen zijn het in grote mate eens over de winterse neerslag die vanaf zaterdag de Benelux zou veroveren. Het gaat hier over een neerslagzone die verboden is aan het lagedrukgebied nabij Frankrijk op dat moment. Uit de laatste berekeningen (zie hieronder) zouden de hoeveelheden schommelen tussen 3 tot lokaal 10 cm in het Vlaamse binnenland.

Echter, met de kracht van de zon en de afsmelting verwacht ik dat het niet zo’n vaart zal lopen. Het is een situatie die we opnieuw en voor de zoveelste keer goed in de gaten moeten houden!

weeral sneeuwruimen op zaterdag
Op deze weerkaart / detailkaart ziet u duidelijk de grens van de sneeuwzone. Voorlopig ligt deze pal over België, maar de komende runs (48 uur) zal deze locatie nog wat variëren.

We gaan grosso modo uit van stijgende kansen op sneeuw vanaf zaterdagochtend. Hoeveel centimeter en waar precies is op dit moment nog niet te zeggen! Er is potentieel, laten we het zo afronden!

TIP: volg vanaf zaterdag de weerstoestand in het zuiden van West-Vlaanderen (Waregem).

Daarna opnieuw de diepvries in?

En net wanneer u denkt dat het na zaterdag de allerlaatste keer is dat we sneeuw of vrieskou zullen hebben, komt u flink bedrogen uit. Er wordt namelijk een krachtige oostelijke stroming op gang gebracht die het zeker tot en met volgende week donderdag ijzig koud zal maken met geregeld kansen op winterse neerslag en flinke vorst in de nachten! Een mini-ijstijd? Een mens zou er nog in gaan geloven met de huidige setting aan weerdata.

Bron kaartje: meteociel.fr en wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen