19 januari 2013 - 2 min. lezen 22 reacties

Op dit moment (14:50) wordt de weersituatie voor de Benelux reeds voorbereid boven grote delen van Frankrijk. Een depressie met kern nabij Bordeaux (wind en luchtdruk) trekt in de loop van de avond en nacht verder richting het noorden en genereert een sneeuwzone. Het gaat hier om een samenspel tussen koufront, occlusie en warmtefront.

De occlusie passeert morgenvoormiddag over het centrum en het westen van België en Nederland. Het warmtefront daarentegen met een warme sector op 1499 m (850 hPa) trekt deels over het oosten en zuidoosten van de Benelux.

In tegenstelling tot wat het GFS weermodel deze vroege ochtend liet zien, zou de neerslag nu ook in het centrum lang onder de vorm van droge sneeuw vallen. Echter, de progtemps en de soundings laten de beste kansen nog steeds voor het westen waar de negatieve dauwpunten blijven en de 2 m temperatuur net onder het vriespunt zou blijven. Daar een rode waarschuwing met betrekking tot sneeuwdek en gladde toestanden op de secundaire wegen (tijdelijk ook hoofdwegen tijdens intensieve sneeuwval).

Voorwaarschuwing sneeuwval

voorwaarschuwing sneeuwval

Voor het centrum lijkt het een dubbeltje op zijn kant te worden, maar voorlopig geef ik hen het voordeel van de twijfel aangezien HIRLAM en GFS met de laatste run voldoende lage temperaturen voorzien voor droge sneeuwval. In de provincies Limburg, Luik en Luxemburg zien we morgen een vreemde situatie.

In de plaats dat we daar de laagste temperaturen mogen noteren, zal het in deze streek opletten geblazen zijn voor licht positieve maxima en neerslag onder de vorm van aanvriezende regen. Deze situatie kan 1 tot 2 uren aanhouden met daarna opnieuw sneeuwval. Er staat ons dus een bijzonder boeiende zondag te wachten met sneeuw, ijzel en tijdelijke dooi.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken