21 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Door de grote invloed van sociale media werd deze website veelvuldig bezocht! Ook het KMI en Estofex ‘kraakten’ onder de grote belangstelling. Bedankt aan iedereen die een waarschuwing heeft afgekondigd! Het onweer en de daarbijhorende extreme weerverschijnselen werden door Estofex, Keraunos en het KMI correct voorspeld. Echter, het pakte iets minder hevig uit dan werd bericht in diverse nationale kranten.

Het gevaar dat noodweer in de toekomst niet meer als ‘gevaarlijk’ wordt beschouwd zit er dus zeker in. Bij analyse van de afgelopen 2-5 uur moeten we daarmee misschien in de toekomst rekening mee houden.

Windhoos in Frankrijk

Dat de onweercase van 21 juni 2012 redelijk speciaal was, bewijst de windhoos/tornado eerder deze avond in Frankrijk (Reims – 17:45). Keraunos.org kon de beelden bemachtigen en daarop zien we een mooi ontwikkelde slurf ontstaan. Intensiteit waarschijnlijk F0 zonder schade.

Organisatie van de buienlijn

Dat het onweer minder sterk uitpakte dan voorzien heeft te maken met het gebrek aan organisatie in de afzonderlijke cellen. Op radarbeelden is goed te zien dat het MCS zich niet tijdig kon organiseren boven het noorden van Frankrijk waardoor een squall line op de meeste plaatsen uitbleef. De oorzaak lijkt te wijten aan de geringe dynamische setting, maar dat blijft gissen.

Het weerstation in Waregem registreerde tijdens de vooravond en tijdens de doortocht van het onweersfront slechts 3 mm verse neerslag. De luchtdrukdaling of onweerneus is het meest opmerkelijk kenmerk van de hevige neerslagzone.

weerstation waregem

Komende dagen blijft het weerbeeld wisselvallig en schommelen de temperaturen rond 20°C. Standvastig zomerweer met hogedrukinvloeden lijken er de eerste twee weken nog niet in te zitten. Hevig onweer daarentegen blijft door de steeds aanwezige lagedrukgebieden altijd mogelijk.

Relevante artikelen rond noodweer

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen